ЕК разследва „Българският енергиен холдинг”

DenNews.bg
03.12.2012
размер на текста:

Злоупотребява ли с господстващото си положение на пазара на ел. енергия на едро „Българският енергиен холдинг” ще изяснява със свое разследване Европейската комисия, информира bTV, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на изпълнителния орган на ЕС.
Еврокомисията е загрижена, че „Български енергиен холдинг“ може би възпрепятства конкуренцията на пазарите на електричество на едро в България и в съседните ѝ страни посредством териториални ограничения.
Подобно поведение би представлявало нарушение на антитръстовите разпоредби на ЕС. Откриването на процедурата не предрешава изхода от разследването, а само означава, че ЕК ще разгледа въпроса приоритетно, уточнява пресслужата на ЕК.
Комисията проучва някои от разпоредбите, съдържащи се в споразуменията за доставка на електричество, сключени от дъщерните дружества на „Български енергиен холдинг“.
Възможно е тези разпоредби да ограничават свободата на търговските им партньори да доставят електричество, закупено от „Български енергиен холдинг“, като определят къде да се достави електрическата енергия. Съгласно въпросните разпоредби доставяното от БЕХ електричество може например да се препродава единствено в България и не може да се изнася.
Тези договорни разпоредби могат да представляват териториални ограничения и да доведат до нарушаване на електро-разпределението в единния пазар и до раздробяване на пазарите за електричество по национален признак. Подобна практика би възпрепятствала конкуренцията, като същевременно би попречила на интеграцията на пазарите на електрическа енергия в ЕС.
Европейската комисия е уведомила вече „Български енергиен холдинг“ ЕАД и Комисията за защита на конкуренцията, че е открила процедура по случая.
Няма законно-установен срок за приключване на разследванията за антиконкурентно поведение.
Продължителността на разследванията в областта на антитръста зависи от редица фактори, като сложността на казуса, степента, до която засегнатото предприятие съдейства на Комисията, и упражняването на правото на защита.
Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети