Граничари спасиха бедстващи рибари в залива Силистар

DenNews.bg
03.12.2012
размер на текста:

Гранични полицаи проведоха мащабна акция, с която спасиха живота на трима бедстващи моряци в района на залива Силистар.
Сигналът за бедстваща лодка с трима души на борда е подаден снощи в 20:05 часа в дежурната част на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Бургас. Веднага към мястото на инцидента по суша е насочен граничен наряд от ГПУ-Царево, а по море – гранично-полицейският кораб 513 -„Крайморие”.
Поради силния вятър и вълнение тримата бедстващи мъже не успели да се задържат в лодката. Те скочили във водата и излезли на скалите до брега, на около 3 км южно от с. Синеморец. Граничният наряд ги открил към 21.30 часа. До мястото, където успели да се покачат тримата, нямало обаче достъп откъм брега – разделяла ги отвесна скала, висока около 20 метра и каменисто дъно. В 22.15 часа граничният кораб „Крайморие” пристигнал на мястото и спуснал лодка. Тя се насочила към бедстващите, но поради засилващия се вятър и вълнение на морето не могла да застане до скалата. Единият от тях скочил във водата и се хванал за подадения от граничните полицаи спасителен пояс. Мъжът, на 60 години от София, бил качен на борда на граничния кораб. Последвали опити да бъдат спасени и другите двама мъже - на 66 и 74 години от село Резово. Към 1.30 часа опитите били прекратени поради засилване на вятъра. Граничният кораб застанал на котва, за да изчака подобряване на метеорологичните условия.
Тази сутрин към 7 часа спасителните действия са подновени. Бордовата лодка отново била спусната в морето и екипът й стъпил на скалата. Граничните полицаи помогнали на двамата мъже да се качат в лодката и в 7.15 часа те били на кораба. На пристанището в Царево тримата бедстващите са откарани в Бърза помощ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети