Засилено полицейско присъствие по празниците

DenNews.bg
20.12.2012
размер на текста:

Засилено полицейско присъствие ще гарантира спокойствието по време на Коледните и Новогодишни празници.
За осигуряването на обществения ред и сигурността на гражданите са изготвени допълнителни дежурства на служители, предприети са проверки на всички места, където ще се празнува и се организират масови прояви в областта.
Извънредните дежурства и увеличаването на патрулите влизат в сила от утре. Голяма част от криминалистите ще бъдат на повикване и в готовност да се явят на работа до минути.
„Направено е солидна организация, която да гарантира спокойствието на гражданите. Ще има полицейско присъствие на всички масови мероприятия, както и патрули по местата, където се струпват много хора по време на предпразничното пазаруване. Голямата част от служителите, които няма да са дежурни са на повикване. Нямат право да напускат града и ще имат готовност да пристигнат до 10 минути в полицейското управление”, обясни началникът на РУП Дупница Борислав Динев и изтъкна, че въпреки голямото оживление за отминалия Студентски празник на територията на полицейското управление не са допуснати инциденти и нарушаване на обществения ред.
По празниците ще има и дежурни прокурори.
Въпреки солидната организация от ОДМВР-Кюстендил ни съветват да не пренебрегваме мерките, които сами може да вземем, а именно:

Дискретно пазаруване

Празничната суматоха в дните преди Коледа и Нова година, когато хората обикалят магазини и сергии и носят значителни суми, е удобен момент за джебчии и крадци да направят “големия” удар. Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се възползват от празничната приповдигнатост и разсеяност на хората и ловко отнемат портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Това може да се предотврати с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност. Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите. При попадане в навалица (на пазара или в храма) чантите трябва да бъдат притиснати плътно. За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.166, 112 или направо в РУ на МВР.

Сигурност за жилището

На първо място отново е дискретността - не бива да са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване. При отсъствие за няколко дни всички врати и прозорци трябва да бъдат грижливо затворени. Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището. В никакъв случай не бива да се оставят в дома големи суми пари. Ако жилището ще е празно само за една нощ, осветлението може да бъде оставено включено. Тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи.

Разумно шофиране

Пътуването с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Преди тръгване, водачът следва да се увери, че колата е в изправност и напълно оборудвана за пътуване в зимни условия. Увеличеният трафик в дните от Коледа до Нова година, изискват спокойствие, разумно поведение и опит зад волана. Този сезон, характерен с мокри, заснежени и заледени настилки не е подходящо време за високи скорости, рисковани изпреварвания или за усъвършенстване уменията на неопитни водачи. Шофьорите не бива да сядат зад волана, ако въздействието на поетия алкохол не е отминало – контролът на пътна полиция в това отношение ще бъде строг и безкомпромисен.

Внимателно боравене с пиротехнически изделия

Еуфорията в новогодишната нощ предизвиква у много хора желанието да изстрелват пиратки, бомбички, фойерверки. Това удоволствие може да бъде споделено с децата, без да им се разрешава сами да ги изстрелват или палят. По-безобидните пиротехнически изделия от рода на бенгалския огън също могат да бъдат опасни, ако попаднат в близост до леснозапалими материи ( завеси, завивки, елхови клонки). Хвърлените през терасата бомбички и бутилки могат да повредят паркирани пред сградата автомобили, да наранят минувачи … Абсолютно недопустимо, незаконно и много опасно е емоционалната приповдигнатост да бъде изразявана чрез стрелба с ловно, газово или нарезно оръжие.

Противопожарни мерки по време на празниците

Ще бъдат проверявани отоплителните съоръжения, електрически уреди, вентилационни инсталации, противопожарни уреди и съоръжения.
Месец декември е наситен с празници, свързани със събиране на големи групи от хора в питейни и увеселителни заведения, туристически и културни обекти и др. В стремежа си да отговорят на очакванията на клиентите и да увеличат печалбите си, някои собственици допускат надвишаване на максималния капацитет в обектите, което при липса на допълнителни мерки би затруднило успешната евакуация на хората при инциденти.
В тази връзка противопожарните служби започват засилени проверки на обектите, в които ще се провеждат тържества. Служителите на Районните служби за пожарна безопасност и спасяване ще проверяват състоянието на отоплителните съоръжения, електрически уреди, вентилационни инсталации, противопожарни уреди и съоръжения.
Освен постоянно съществуващите обекти, на проверка ще подлежат и разкритите с разрешенията на общините временни базари и щандове за продажба на храни и напитки.
От Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението се обръщат към гражданите със следните превантивни съвети:
1. Да не се оставят елхите и други горими материали в близост до източници на запалване (свещички, бенгалски огън, отоплителни, нагревателни уреди и др.), на разстояние по-малко от 1 метър.
2. Не оставяйте елхите без наблюдение с включени по тях различни светещи елементи.
3. Да се използват само стандартни светещи елементи, отоплителни и нагревателни уреди.
4. Не хвърляйте безразборно фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места.
5. Под никакъв предлог не допускайте деца сами да си играят със свещичките, бенгалския огън и др. фойерверки.
6. Да не се оставят домакинските уреди продължително без наблюдение, да не се покриват с дрехи, хартии и други горими материали.
7. При използване на ел. уреди да се има предвид опасността от претоварване на ел. инсталациите.
8. По време на празненствата в детски градини, училища и други обществени места вратите на изходите да са отключени и пътищата за евакуация да са свободни.
9. Отоплителните уреди на твърдо гориво да са разположени на разстояние най-малко 50 см от горими материали.
10. В никакъв случай да не се разпалват печките с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), тъй като това е опасно за хората и води до пожар.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети