ОДС подсеща Чимев за обещанията към „Каваклия”

Десислава Панайотова-Янкова
19.12.2012
размер на текста:

Общинските съветници от ОДС в Общински съвет-Дупница подсещат кмета Методи Чимев за даденото обещание да започне процедура за включването на ромските квартали в регулация. Въпреки обещанието, дадено от Чимев преди два месеца, че ще започне проучване на възможностите, все още няма никакво развитие по темата.
„Затова внасям това питане и се надявам Чимев да отговори какво се случва. Този въпрос трябва да бъде сред приоритетите на общината, защото не е редно в 21 век хора да живеят без електричество, течаща вода, без пътища. Докато кварталите не са в регулация не може да се направи нищо за подобряване или по-точно изграждане на инфраструктура, ел.захранване, ВиК”, обяснява Рангелов.
Както и при първото си питане, той изтъква, че най-лесно за общинска администрация ще бъде като пилотен квартал да бъде избран „Каваклия”, защото там около 30% от къщите имат нотариални актове, а в махалата няма безработица.
„Хората тук са работливи, а не някакви престъпници. Къщите, строени по времето на предишния режим имат документи. После има един период, в който нотариални актове не са били давани, защото е имало идея кварталът да бъде разчистен за вилна зона. Тук усилията на общината ще бъдат най-малко за изготвянето на Подробен устройствен план, защото не говорим за бараки, преселници и прочие”, обяснява още Рангелов и добавя, че за това начинание получил одобрение от съветник по етническите въпроси на вицепремиера Цветан Цветанов.
На предстоящата сесия Рангелов ще чака не само отговор от кмета дали процедурата е започнала, а и в какви срокове тя ще завърши.
С друго питане петимата съветници от ОДС в Дупница търсят отговор за движението на проект за над 1 милион лева, който бе спечелен и започнат в мандата на екскмета Атанас Янев, но от месеци няма движение по него.
Проект „Социално включване”, финансиран от социалното министерство със заем от Световната банка предвижда изграждането на три социални центъра.
„Трите сгради, в Гиздова махала, Аракчийски мост и квартал „Спартак” са отремонтирани, но питаме защо се бави набирането на персонал и започването на работата”, казва Рангелов. Проектът включва изграждане на три семейни центъра и един център за ранна интервенция на заболяванията на деца до 7 г. и техните семейства. От предвидените 1 200 000 лв. половината са за ремонти на центровете, а останалите са за заплати и разходи. „Доколкото ни е известно, първата фаза от проекта е завършена, но нямаме данни за втората. В условията на тежка финансово-икономическа криза според нас този проект е от особено важно значение за социално - слабите групи в общината. Също така ще се разкрият немалко работни места, включително за лица от малцинствените обществени групи”, се казва в питането на Вергил Кацов, д-р Лорета Николова, Костадин Костадинов, д-р Ени Лефтеров и Георги Рангелов.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети