Говори Москва: Дилма е българка, но с руски корен

DenNews.bg
14.12.2012
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов е изпратил поздравителна телеграма до бразилския президент Дилма Русеф по повод рождения й ден.
“Във връзка с този изключително приятен повод бих искал да изразя своята убеденост в по-нататъшното развитие и задълбочаване на традиционно приятелските отношения между Република България и Федеративна република Бразилия в интерес на нашите две страни и в съответствие с новите измерения на международното сътрудничество”, пише в писмото.
Самата Дилма Русев е на първото си официално посещение в Русия. Идеята на визитата й е насърчаване на търговския обмен между двете държави с бурно развиващи се икономики.
Най-интересното около посещението й обаче е, че тя бе обявена за рускиня. „Вие не просто имате български корени – аз специално съм проучил: българската ви фамилия е фамилия на българи, които са преселници от Русия. Ако се преведе фамилното ви име, то би звучало Дилма Руска“, казва заместник-генерален директор на ИТАР-ТАСС Михаил Гусман по време на интервю с президента.
На твърдението, че де факто е потомка на руснаци, които са се преселили в България, Дилма любезно отговаря, че баща й, който е бил член на Бразилската компартия, винаги е изпитвал голяма и силна привързаност, любов и възхищение към Русия. Медиата изписва фамилията й като "Роуссефф", пише fakti.bg.
Вчера тя се срещна с премиера Дмитрий Медведев, а днес е срещата й с президента Владимир Путин.
„Мисля, че споразуменията, които ще сключим, безспорно ще допринесат за по-нататъшното развитие на нашето партньорство“, заяви президентът на Бразилия, цитирана на руския правителствен сайт.
Двете страни възнамеряват да задълбочат стратегическото партньорство в енергетиката, космическите изследвания (Бразилия от години прави опити да се нареди сред космическите държави – б.ред.), научното сътрудничество, подготовката на специалисти и културния обмен.
Наред с това Русеф щще се срещне с руски специалисти във връзка с притесненията на Москва за случаите на болестта луда крава в Бразилия, тъй като Руския е най-големият вносител на бразилско месо. Москва може временно да забрани вноса по примера на Япония.
След днешната среща на Русеф с Медведев стана ясно още, че руският премиер ще посети Бразилия догодина, пише още fakti.bg.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети