Македония надигна оръдия срещу нас: Стреля ни с с голи ц’цки

DenNews.bg
13.12.2012
размер на текста:

Явно колкото и да са били лоши (според изявления на македонските власти от преди месеци) българските танкове дали началото на армията на Бивша югославска република Македония, все пак са били нещо...защото съседите надигнаха срещу нас оръдията на настоящото си въоръжение-голите ц’ци на стриптизьорка, опънала се в разкрач пред паметника на Тодор Александров.
„Предложение за добросъседски отношения с България - Стреляй, бе братчед, стреляй! – гласи текста към абсурдната снимка на първата страница на един от най-тиражираните вестници в Македония „Вест".
Фотосесията с „Черната котка" е направена пред паметника на Тодор Александров в скопската община Кисела Вода.
Ето и голяма част от статията на „Вест”, публикувана на сайта на в. 24 часа 24chasa.bg:
„След неколкократни блокади от Гърция за македонската европейска интеграция, за да не остане по-долу, вчера към политиката на Атина се присъедини и България", пише под снимката на „Вест".
Според електронното издание официалната причина, поради която България не подкрепи Македония на срещата в Брюксел и се присъедини към Гърция в неразумното поведение и блокади, през последните дни я чуваме повече пъти и от президента Росен Плевнелиев и от премиера Бойко Борисов Борисов: „антибългарска кампания и фалшифициране на историческите факти".
„От източници в Брюксел разбираме, че там се говори, че България сменила плочата поради една основна причина: македонският филм „Трето полувреме" на Дарко Митревски, филм за първия футболен клуб в страната и за тъжната съдба на една еврейка, в която българите, въз основа на историческите факти, фотографии, снимки и свидетелства, са показани като окупатори на Македония", коментира изданието.
„Тази информация се струва логична в контекста на бурните реакции на обида, които в България предизвика нашия кандидат за Оскар, а особено след отличните отзиви, които филма получава в САЩ, и от публиката, и от критиката. В подкрепа на тази информация е и самата официална причина за България да гласува „не" за Македония: „водене на антибългарска кампания" и „фалшифициране на историческите факти", фрази, които България доста често ползва в контекст на „Трето полувреме", и преди неговата премиера, и след нея, и в София, и в Брюксел - навсякъде. Невероятно, но може би истина: България, досегашен приятел на Македония и страна-членка на ЕС, чрез своята позиция, влияние и право на глас за съществените решения на ЕС ги оссовава на едно художествено филмово произведение. Филмово произведение! Какво трябва да направи Италия за „Вълшебното самарче", пише МКД.
Македонският вестник „Дневник" цитира бившия президент Желю Желев, според когото България е направила грешка.
„Това е грешка, така не се прави", заяви Желю Желев. Неговата оценка била, че с несъгласията да се даде дата за Македония, България паднала на нивото на Гърция, която блокира Македония за НАТО и ЕС само поради името.
„Това не означава, че трябва да минаваме през лъжи и измислици в Македония, изпратени по адрес на България. Но, това е друг въпрос, а подкрепата на Македония за членство в ЕС е отговорност на България", смята Желев.
За добрата воля на македонската страна България „ще съди само по делата", заяви българският президент Росен Плевнелиев, цитиран от "Дневник". Плевнелиев е изтъкнал, че е необходимо добросъседските отношения да бъдат задоволени преди да се даде шанс на Македония за членство в ЕС. „Приветствам решението на Съвета на министрите на ЕС. Това е мъдро, солидарно и честно решение, защото посочва проблемите и се чува гласа на страните-членки на ЕС в региона, които познават ситуацията и имат какво да кажат", подчертал Плевнелиев.
България днес няма никакви проблеми с хората в Македония и човешките контакти са съвършени. Искаме да подкрепим усилията на управляващите в Скопие и да им подадем ръка. Имаме ясна цел, която трябва да постигнем заедно, посочил Плевнелиев.
Вестник „Вечер" пише: „На Македония повторно й е нанесена неправда". Същият вестник цитира външния министър на Македония Никола Попоски, който е заявил, че Македония е шампион по добросъседски отношения. „България сгреши, защото падна на нивото на Гърция", цитира вестникът и бившия президент на България Желю Желев. Външният министър на Гърция Аврамопулос е заявил, че за първи път - спорът за името на Бившата Югославска Република Македония не е условие за членство на страната в ЕС.
„Отрова или лек от Брюксел", така е озаглавил коментара си Ерол Ризаов в „Утрински вестник". Същият вестник пише материал под заглавието - „Гърция доволна, но не тържествува", както и материал „Неправда от ЕС или - грешни политики". „Това не ни е първата блокада", е казал още Никола Попоски, министър на външните работи на Македония.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети