Среднощно оживление в парламента за Изборния кодекс

DenNews.bg
13.12.2012
размер на текста:

Кадър: БНТ

Нетипично за кротките ни депутати оживление обзе пленарната зала в нетипичен час за работа, заради промените в Изборния кодекс, които се гледат на второ четене. Чак до 22 часа продължиха дебатите, които на моменти прерастваха в люти надвиквания пред трибуната за изказвания, което пък принуди зам.-председателят на НС и водещ заседанието Менда Стоянова да предупреждава депутатите с наказания.
Управляващи и опозиция си размениха обидни реплики и в крайна сметка вотът беше провален. Още през деня, по настояване на ГЕРБ, беше прието заседанието да продължи до 22 часа. По-късно то беше удължено до полунощ. След около пет часа дискусии само по един текст, предложен от опозицията - председателят, зам.-председателят и секретарят на избирателните комисии да не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция, се оказа, че в пленарната зала няма кворум.
След напомняния за "червените прашки на Азер Меликов" в Информационно обслужване по времето на тройната коалиция, за СПИН-скандала в БСП и закана на Яне Янев скоро левицата да ще "му падне" в неговата комисия и той ще "бъде безмилостен" от БСП поискаха поименна проверка.
“Ние знаем за какво става въпрос. И аз знам защо ревете сега като кафяви мечки, които са се пробудили от сън в тоя зимен период”, обърна се Яне Янев към червените депутати.
При поисканото от Менда Стоянова поименно преброяване депутатите на БСП и ДПС тръгнаха да напускат залата, а Фидосова се провикна: "Абе, къде бягате, бе, хайдути?", пише БЛИЦ.
Стоянова даде 15-минутна почивка. След нея обаче управляващите не успяха да съберат мнозинство. Към 22,30 часа, по настояване на Красимир Велчев беше направена поименна проверка за да видят хората „кои народни избраници провалят приемането на Изборния кодекс”. Оказа се, че в залата присъстват само 100 от 240 депутати.
Най-разпалени в сблъсъците пред трибуната бяха Красимир Велчев от ГЕРБ и Антон Кутев от БСП. Според Михаил Миков нощното заседание минавало под безпрецедентен натиск от мнозинството. "Те искат да се прекрати заседанието, защото са уморени, а нима хората не работят нощем, когато се налага - спират ли например операциите?", отвърна Велчев по адрес на опозицията.
По-рано, само със 72 гласа "за", мнозинството в парламента прие промяна в Изборния кодекс, с която отпада възможността за преференциален вот. Така на практика вече няма да има възможност гражданите да гласуват за точно определен кандидат от листите на партиите и коалициите. Управляващите се наложиха и за изискването за уседналост. Не беше прието предложението на ДПС да отпаднат изискванията за избирателите на евроизборите, които да са живели най-малко през последните три месеца в България или друга страна-членка на ЕС, а за местните - най-малко 6 месеца.
Гласуването продължава и днес.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети