Джерман свиква сбор срещу депото, кани всички „против” на събрание

Нови двеста: На площадката се предвижда трошачка за бетон, общината отговорила пренебрежително на възраженията на джерманци с има-няма 6-месечно закъснение

Десислава Панайотова-Янкова
12.12.2012
размер на текста:

Джерманци започнаха битката през лятото, но няма намерение да се отказват.

Инициативният комитет срещу строежа на регионално депо в Джерман и кметството в селото свикват общо събрание на което канят всички противници на идеята, независимо от това къде живеят и дали са политици или граждани.
Събранието ще се проведе в петък, 14 декември, от 18 часа в сградата на кметството в Джерман. Добре дошли са общинските съветници, депутати и политици от цялата област, като единственото условие е те да подкрепят исканията на джерманци депото да не бъде на избрания от община Дупница терен.
Това обяви на пресконференция днес председателят на Инициативния комитет Борислав Тасков.
„Каним жителите на Джерман, Крайни дол, Усойка, Блажиево, Грамаде, Дупница, общинските съветници, депутатите и политици, които са против този терен. Не желаем обаче проблемът да бъде политизиран, защото за хората това е борба за живот. Това, че някой не си е свършил работата както трябва, не са му виновни нито джерманци, нито Тасков, нито тези, които ни подкрепят.
Явно обаче някои хора са за кратко тук и искат да усвоят бързо едни пари”, обясни Тасков.
Той повтори отново, че джерманци не са против изграждането на депо, защото разбират, че така или иначе депо трябва да има. Против са обаче това да стане в Джерман, единственото село в България, според проучванията на Тасков, което може да се окаже заклещено между три екологични бомби-пречиствателната за отпадни води на Дупница, най-големия пункт за вторични суровини в Югозапада и евентуално бъдещето депо.
„Сигурни сме, че има десетки много по-подходящи места в Кюстендилска област. Село Джерман е от големите села, падат се по 3 декара обработваема земя на човек. В Кюстендилска област има села, в които има по 10 човека и стотици свободни декари. Господа управляващи, вас няма да ви има след някоя година, но хората си остават. Това е битов, социален проблем, а не политически. Но ние каним на срещата и политици, защото те ще са ни нужни за следващите етапи на борбата”, коментира още бившият общински съветник, избран за водач на съпротивата.
Днес Тасков разкри два фрапиращи момента и една голяма новина: Общината е отговорила пренебрежително на възраженията на джерманци, при това с 6-месечно закъснение.
На депото се предвижда изграждането и на площадка за преработка на бетонни отпадъци, т.е. там ще бъде разположена трошакча, която ще бъде източник на допълнително запрашаване. Новината пък е, че проблемът с депото вече пътува към Брюксел. „Дали е стигнал там или само е минал Калотина няма да кажа, за да не бъде използвано, но управляващите ще разберат когато трябва”, отсича Тасков, който говори от името на 1000 души от Джерман, Блажиево, Усойка, Грамаде и Дупница подкрепили подписката срещу идеята за депо.
Възраженията на джерманци (които трябва да бъде зачетени при издаването на разрешително, като заинтересована страна) подадени в общината и ОбС още през месец юли получили отговор едва сега.
„Становището на кмета Чимев отговаря само на 6 от 11-те ни възражения. За възражението, че в непосредствена близост има жилищни сгради и по-точно махала, която не се споменава нито в скиците, нито в документите ни отговарят, че отстоянието е напълно достатъчно. А всъщност означава, че целият транспортен поток ще минава на 2 метра от къщи. От никъде не става ясно, че тези хора съществуват, а те плащат данъците си, развиват селскостопанска дейност. Според Чимев обаче няма да има проблем за хората, реката, земята почвите”, посочи Тасков.
Същото „няма проблем” се повтаря и по отношение на обработваемата земя, близостта на реката, свлачищната зона, както и автомагистрала „Струма”.
„Вървят коментарите за символ на Дупница, ако депото в Джерман се случи, за милионите преминаващи по Е-79 и бъдещата магистрала символ на Дупница ще бъде сметището и нищо друго”, коментира Тасков и пита защо общината мълчи, че осен ПУП за 20-те деката при старото сметище на Дупница, които бяха определени за завод за преработка на боклук, от 18 август има и положителен ОВОС.
От становището на кмета ставало ясно и че не се предвиждат аварийни ситуации, която оценка не би си позволил никой експерт и която оценка противоречи със становището на специалистите от РИСОВ. Както писахме в решението е записано, че се предвижда запрашаване, замърсяване, опасност от аварийно изпускане на газ и вредни емисии, опасност за природата и здравето на хората.
„Не ни отговаря за питейната вода на Джерман. В инвестиционно предложение пишеше, че ще се ползва водопроводът Джерман-Грамаде, а сега е записан само номер. Но тъй като няма друг водопровод може да се направи извод, че питейната вода на село Джерман ще бъде отнета. В становището на кмета се говори за източен вятър, а всеки знае, че тук духа предимно северен и югозападен вятър, т.е. прахта и смрадните ще се носят към Дупница и Джерман и съответно към Блажиево”, посочва още Тасков и се нарежда на опашката от питащи как и кога общината е направила оценка на други терени.
„Не е спазена практика да се проучат поне 4-5 терена. Нещата в Дупница тръгнаха наопаки. Харесаха си терена, заплюха го, тихо и скришом си работят по него. До юли се твърдеше, че няма конкретен терен, а от март работят за Джерман. Едва след като областният управител задължи кмета да търси и други терени, като едва ли не му се скара, просто минаха господата със служебните джипки на ВиК, повозиха се и изведнъж започнаха да дават цени и оценки, че на друго място не става. И областният и депутатът Валентин Микев от ГЕРБ стоят зад нас, заявиха, че не трябва да се допуска строеж на депо на този терен”, каза още председателят на Инициативния комитет.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети