Дупничанин сред откривателите на две съкровища в Стара Загора

Десислава Панайотова-Янкова
06.11.2012
размер на текста:

Методи Златков

Дупничанин е част от екипа археолози, открил две съкровища при разкопки в центъра на Стара Загора, както и първия и единствен за момента съд от времето на византийския император Зенон (476 - 478г.)
Докторантът към Националния археологически институт и музей към БАН Методи Златков е заместник-ръководител на екипа, воден от уредника на Регионалния исторически музей в Стара Загора Димитър Янков.

Мерителният съд е използван от официалните власти във Византия и е изработен по поръчка на император Зенон.


Екипът от четирима археолози и 30 работници започна работа в края на юли и ще остане на обекта до края на този месец. Разкопките са в центъра на Стара Загора, между операта и съдебната палата, където се откриват находки от 2-ри до 19 век.
„Двете съкровища бяха направо вкопани в земята, много близо едно до друго. В едното намерихме 22 бронзови монети, а в другото-16, всички от периода 4-5 век”, обясни за dennews.bg Методи Златков.
Много по-интересна и ценна обаче е другата находка-бронзовият мерителен съд, който прилича на чаша, но всъщност е еталон за обем. Той е изработен в константинополско ателие по поръчка на император Зенон. Че съдът е използван от официалните власти във Византия, става ясно от надпис с името на император Зенон и негов висш магистрат.
„Интересен факт е, че служителят Себастиян е бил от изключително приближените на императора чиновници”, обяснява още Златков.
Мерителният съд е допълнително украсен с врязани, успоредни линии, изработени на струг.
В надписа, разчетен от един от водещите български епиграфи Николай Шаранков, най-напред се споменава името на императора: "Нашият господар Зенон - вечен Август". В следващия текст се казва: "Тази точна мярка е изработена от сиятелния мъж Себастиян, който е префект на притория и бивш консулар (т.е. - управител на област)".
Следват указания за мярката, която е един секстарий - обичайната мярка за течности, която е малко повече от половин литър. След означението за вместимост има означение и за тегло - 23 унции. Явно мярката е обозначена и като вместимост, и като тегло на течност, която би се събрала в нея.
Подобни съдове са намирани у нас, но от периодите на управление на други императори. Това е първата и единствена находка от времето на Зенон на територията на земите, влизали в пределите на Византийската империя.
Днес археолозите са се натъкнали на нова нахадка-масивен мраморен свещник, издаде още докторантът към Българската академия на науките.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети