Съдът смъмри здравни инспектори за глоби, налагани на общинската болница в Дупница

dennews.bg
05.11.2012
размер на текста:

4 глоби за общо 800 лв. наложени на общинската болница в Дупница са отменени от съда като незаконосъобразни. Магистратите са категорични, че и четирите глоби са налагани от инспекторите от здравната каса извън техните компетенции. Защото посочените от тях нарушения не могат да бъдат тълкувани като такива, тъй като става въпрос за решения, взети от лекари специалисти, които са изцяло от тяхната компетенция.
В първия от случаите, при които е наложена санкция от 200 лв., става въпрос за настаняване в болницата на пациент с наследствена обремененост, чиито родители имат сърдечни заболявания. Глобата е наложена заради това, че не му е направена консултация с кардиолог. След направеното възражение от управителя на общинската болница д-р Таушански и от представените документи става ясно, че за пациента са положени всички необходими грижи и с оглед на неговото състояние не е било наложително консултирането с кардиолог.
По-фрапиращи са останалите 3 глоби, наложени на пациенти, настанени за хирургични интервенции. И тримата са имали абсцеси на крайниците, което е наложило и тяхната хоспитализация. В решението си съдът е категоричен, че дали са налице индикации за определено заболяване при хоспитализирането на определено лице, е от компетенциите да прецени единствено приемащия лекар, обусловено от специализираните му познания и субективната преценка на състоянието на пациента.Последните категории обаче, не подлежат на преценка нито от лекар контрольор, а още по-малко от съда,тъй като почиват единствено на предположения, относно субективното възприятие на лекаря. Освен това, съдът счита за недопустимо е ангажирането на административно наказателна отговорност, въз основа на предположения, а в случая, както контролните органи , така и съда, се ангажира с преценка за индикация,което е недопустимо.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети