Международна операция секна търговия с културни ценности

DenNews.bg
29.11.2012
размер на текста:

Снимка: Архив

Съвместна операция на ГДБОП и Поделението на карабинерите за опазване на културното наследство- Верона, Италия пресече канал за търговия с културни ценности от България.
В хода на международната операция, на 23 ноември, е установена група български граждани, търгували противозаконно с антични предмети на територията на италианския град.
При продължението на операцията, служители на сектор БОП – Русе са задържали в крайдунавския град двама души в момент на осъществяване на незаконна сделка с движими културно-исторически ценности – 40-годишния русенец И.И., който е един от участниците в групата, и М.Л. /53 г./ от София, криминално проявен за незаконни сделки с антики.
В рамките на процесуално-следствените действия спецполицаите са извършили претърсвания в домовете и автомобилите на задържаните. Конфискувани са пет средновековни кръста, 20 монети от бял метал, три пръстена с геми и две антични екзагии. Намерени и иззети са също така две компютърни конфигурации.
По случая се води досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 278, ал. 2 от НК. И.И. и М.Л. са задържани за срок до 24 часа.
Действията по разследването продължават, информират от Пресцентъра на МВР.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети