Иманяри ровят за жълтици в средновековен храм в града на неизвестния тотомилионер- Бобошево

Даниела Методиева
28.11.2012
размер на текста:

Любчо Караджов

Докато жителите на малката община и цяла България все още се питат кой ли е другият късметлия, ударил в тотопункта в град Бобошево половината от рекордния джакпот от над 9 млн. лева, иманяри ровят безнаказано в средновековната църква „Свети Тодор”, разположена на около 2 километра от градчето. Будни бобошевци забелязали иманярите въоръжени с техника да работят спокойно посред бял ден. Техните набези зачестили особено през последната седмица, но при няколкото подадени сигнала от бобошевци полицията така и не откривала на мястото златотърсачите, които явно информирани, се изпарявали набързо от мястото.
„Всяка сутрин са при „Свети Тодор”, и тая бяха там. Идват по пътя от Кюстендил за Бобошево, спират там, и въоръжени с търсачи за метал, започват да ровят наоколо. По наши данни те вече са открили няколко жълтици и това още повече ги нахъсва да идват тук. Сутрин рано те могат да бъдат видени откъм пътя да работят съвсем спокойно. Който ги види и се сети, се обажда на полицията, ама досега все успяват да се скрият”, коментира пред dennews.bg известният като пазител на храмовете в Бобошевско Любчо Караджов.
Храмът, който датира от 11-и век и е подложен на разрушителната сила на природата и най-вече на човешките страсти, получи за консервация 38 900 долара дарение от Държавният департамент на САЩ . За целта на 1-и август дойде лично и тогавашния американски посланик Джеймс Уорлик, който съобщи добрата новина. Заедно с него бе и представител на Министерство на културата, който обяви, че ведомството отпуска още 38 000 лева, с които да бъде направен покрива на храма.
 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети