Затягат правилата за освобождаване от такса „смет” в Кочериново

Десислава Панайотова-Янкова
27.11.2012
размер на текста:

Правилата за освобождаване от такса „смет” за имотите, които не се ползват от собствениците им целогодишно в Кочериново да бъдат затегнати, предлага общинският съветник и председател на икономическата комисия към местния парламент Даниела Календерска.
Промените в Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Кочериново ще бъдат разгледани на следващата сесия на Общински съвет.
Решението за освобождаване от такса „смет” се взема от ОбС, но в момента няма ясни правила за това, смята Календерска.
Според предложенията й, физическите и юридически лица, предявяващи искане за освобождаване от такса за услугата сметосъбиране и сметоизвозване, трябва та представят декларация, че имотите не се използват. Към нея трябва да посочат партидите си за електрозахранване и ВиК услуги, което пък е свързано с другото предложение - чиновниците да имат право на случайни проверки през цялата година, за да удостоверят дали имотите наистина се ползват или не, като единия от начините е именно засичане на разхода на ток и вода.
Кметовете и наместниците също трябва да издадат удостоверение за това дали имотът се ползва и дали е застроен.
В предложението е записано още, че частници и фирми, които имат задължения към общинската хазна за такси, данъци, наеми, глоби и др. няма да бъдат освобождавани от таксата.
Ако освободени от таксата бъдат изловени, че все пак използват имота при проверка от комисия, назначена със заповед на кмета на общината, ще трябва да заплатят таксата заедно със законно дължимите лихви.
Освен това ще бъде наложена и глоба в трикратния размер на неплатената такса, а нарушителите ще бъдат предадени на прокурор за подадена декларация с невярно съдържание.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети