Газовите лампи за пушачи били бомба със закъснител

DenNews.bg
25.11.2012
размер на текста:

Газовите лампи за отопление на външните маси на заведенията, до които мнозина собственици прибегнаха заради забраната за пушене в закрити пространства, са всъщност не удобство за пушачите, а бомби със закъснител, пише в. „Преса“. Опасността от взривове и инциденти идва от факта, че за да спестят средства собствениците на заведения купуват съмнителни китайски уреди без термозащита. По нашенски лампите от Китай се „побългаряват“, като майстори променяли горивната система за гъбата, като сменяли вентила на бутилката, който редуцира налягането на пропан-бутана, което пести средства. Това обаче създава опасност от взрив.
Опасност според експерти има само за некачествените и преправяни лампи за отопление.
От асоциацията на потребителите съобщиха, че досега не са подавани сигнали за дефектирали устройства. Проблем би се появил при евентуален внос на уреди с фалшифицирани сертификати, поясни председателят на асоциацията Богомил Николов. Според него Държавната агенция за метрологичен и технически надзор трябва да упражни контрола и да се сигнализират митниците.
„Ние сме оторизирали частни фирми да проверяват отоплителните газови уреди. Ако засекат ментета или нещо нередно, са длъжни да ни уведомят. Досега не сме получили сигнал“, обяснява за „Преса“ Ангел Ангелов, шеф на метрологичната агенция.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети