Осъдиха Здравната каса за дискриминация

DenNews.bg
25.11.2012
размер на текста:

Националната здравноосигурителна каса е осъдена от Върховния административен съд за дискриминация на българите с множествена склероза.
Касата отпуска лечение само на тези, които са с до 65% инвалидност, а останалите са принудени да се оправят както могат.
ВАС оповести решението си, цитирано от вестник "Труд", след 3-годишната съдебна битка Десислава Раянова - служител на Министерския съвет и болна от множествена склероза, срещу НЗОК.
Раявнова оспорва решението на НЗОК, че ще лекува със скъпите интерферони, когато цената им бе към 2000 лв. месечно, само болните с посочената до 65% инвалидност.
Окончателната присъда от ВАС идва след санкции, наложени на НЗОК от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и след потвърждаване на дискриминативното отношение от Административния съд в София.
С множествена склероза са диагнострицирани около 5000 българи. Болестта засяга предимно млади хора, а лечението й е много скъпо - по около 1000 лв. месечно.
Благодарение на усилията на Десислава Раянова от миналия месец множествената склероза вече е в списъка на заболяванията, при които работодателят няма право да уволнява и съкращава, съобщава още в. "Труд".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети