Търсят заместник на Марковска до края на месеца

DenNews.bg
22.11.2012
размер на текста:

До 30 ноември ще се приемат кандидатурите за представител на парламента в Конституционния съд, стана ясно днес, след като депутатите отмениха решението си за избор на Венета Марковска от квотата на НС.
Кандидатите, чиито номинации тепърва предстоят, ще бъдат изслушани на 12 декември, а гласуването по избора ще се проведе на 19 декември.
Иначе отмяната на избора на Марковска днес не мина без правни главоблъсканици точно как да се случи.
Спорът в пленарната зала беше около това дали парламентът първо трябва да отмени старото си решение за избора на Венета Марковска и след това да пристъпи към новата процедура. Такава теза защитиха в парламентарната зала представители на всички опозиционни политически сили. Шефката на правната комисия Искра Фидосова отново заяви, че няма необходимост парламентът да отменя старото си решение. На тази теза се противопостави председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която обясни, че в парламента няма постъпило волеизявление от Венета Марковска за това, че тя няма намерение да се възползва от избора си за конституционен съдия.
Фидосова защити позицията си така: :Ако един конституционен съдия сега се разболее или не дай си Боже почине пак ли ще си отменяме решението. Г-жа Марковска заяви, че се оттегля, няма да встъпи в длъжност и се пенсионира. Няма вече казус "Марковска"”.
В крайна сметка обаче депутатите от ГЕРБ се вслушаха и в позицията на Цецка Цачева и само с 1 глас „въздържал се” парламентът отмени предишното си решение за избора на Венета Марковска.
В дискусията днес беше вплетен и казусът с номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия. БСП и ДПС заявиха, че няма да участват в новата процедура по избор на конституционен съдия. И те, и "Атака" смятат, че изходът от тази процедура е предрешен. Бившият лидер на СДС Мартин Димитров посъветва президента Стоянов да се откаже от издигане на кандидатурата му, а на практика се стига до там, че въпреки че, беше издигнат от лидера на СДС и партията той няма да може да бъде официално номинирант, защото това трябва да направят депутатите на партията, а те отказват.
Стоянов най-вероятно ще проговори утре, когато изтича поставеният от него срок за размисъл.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети