Две бомби цъкат във ВиК-Дупница: Едната застрашава човешки живот, другата природата

Десислава Панайотова-Янкова
20.11.2012
размер на текста:

Две бомби цъкат във ВиК-Дупница, като едната плаши с екологична катастрофа село Джерман и земите по поречието на Струма чак до Гърция, а другата застрашава живота на служителите в дружеството ежеминутно.
Това разкри пред dennews.bg бившият управител на ВиК Александър Перухов.
Сградата на дружеството е силно компрометирана заради свличане на ската на река Бистрица и буквално виси във въздуха. Проблемът е от години, но наред с напуканите стени, вече са поддали и основите на сградата от страната откъм реката. Единствената мярка за защита на здравето и живота на служителите е предприета от самия Перухов по време на 9-месечното му управление, а именно хората са преместени в кабинетите от другата страна. Собственикът и принципалът на дружеството, в лицето на общината и Общински съвет, за момента не предприемат нищо, като дори не е обърнато внимание на сигналите на Перухов за реалната опасност сградата да се свлече при по-силно течение на реката, по-силен вятър или лек земен трус.
Дългогодишният проблем с липсата на подпорна стена, която да укрепи сградата на ВиК, се е усложнил значително след силното земетресение през месец май тази година.
Точно тогава се включва броячът и на другата бомба-земетресението събаря подпорна стена на пречиствателната станция за отпадни води край село Джерман. Оттогава работата на станцията е руска рулетка, защото без стената съоръженията може да се свлекат в реката при евентуално наводнение или трус.
Екологичната бомба тихичко цъка на фона на гражданското напрежение в Джерман срещу намерението на общината да позиционира именно в земите на селото регионалното депо за битови отпадъци.
При евентуална авария, спиране на работата на пречиствателната или свличане на съоръженията отпадните води ще се излеят в река Джерман, оттам в Струма, като от последиците ще пострада дори съседна Гърция.

Вижте интервюто с Александър Перухов по тези и други значими теми ТУК

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети