Александър Перухов: Общината и ОбС предпочитат да източват ВиК, а не да решават проблеми

Това, че пречиствателната в Джерман е екологична бомба и че сградата на ВиК може да убие служителите не е важно за властта. Важното са назначенията на свои и посочването на фирми, казва бившият управител

Десислава Панайотова-Янкова
20.11.2012
размер на текста:

Александър Перухов Снимка: dennews.bg/Архив

-Г-н Перухов, истина ли е, че сте поел ВиК-Дупница на печалба, а в края на 9-месечното Ви управление дружеството вече е било на загуба?

-Реално цифрите показват това. Дружеството има печалба от 155 000 лв. за 2011 г. Аз поех ВиК в началото на февруари месец. Почти всеки месец от управлението ми е на печалба, периодът на моето управление е печеливш, когато прибавим обаче към управлението ми и януари месец нещата отиват на сериозна загуба. През януари месец има натрупана близо 90 000 лв. загуба, която е породена от едни много интересни действия и счетоводно-финансови операции на предишния управител, които доведоха и до загуба от около 30 000 лв. и за февруари месец. Фактически нещата са подготвени така, че докато се осъзная, в края на месец февруари вече бях на загуба от 110 000 лв. Последно октомври тази загуба беше намалена наполовина.
-Какви са тези финансови операции?
- През януари месец постъпления в дружеството почти не са влизали, защото водата не е инкасирана през месец декември. Голяма част от разходите от миналата година са вкарани в януари месец и много други неща, които обаче не мога да кажа, тъй като са служебна тайна.
-Практика ли е да не се инкасира вода през цял месец. Това коледен подарък от г-жа Бельовска за дупничани ли е било или заложена бомба за вас?
-Не е никакъв подарък, тъй като няма практика от предишни години да не се инкасира вода през цял месец, а и в края на краищата абонатите ще платят тази сметка, но на един път за два месеца. Това, според мен, е тенденциозно направено, тъй като бившата управителка е знаела, че ще бъде сменена. Разбира се, не казвам, че е лично срещу мен, а срещу онзи, който ще я наследи на поста.
Бомба, чието залагане, доколкото разбрах, е продиктувано от местната управа.
И в Общинския съвет и в общината се говореше за тази голяма загуба натрупана от мен, съответно отидох да разясня при кметската управа как е образувана тази загуба. Но бях упрекнат, че съм източил предприятието с фирми приближени на предишното управление и прикривам фирмите, които не плащат вода. Нещата приключиха в такива насока. Най-много ме заболя когато майка ми чула от хората слухове и ме попита директно дали е вярно, че съм присвоил със съмнителни фирми пари от ВиК и от печалба съм докарал предприятието до сериозна загуба ...
-Бяхте ли подлаган на ревизии и одити? Сега знаем, че новият управител също проверява управлението Ви?
-Бях изпратен във ВиК за да бъде извършена цялостна проверка и одит на дейността на предишния управител. Едновременно с това бе извършен одит от кюстендилски проверяващ и няколко одита от страна на общината. Както и от друга външна фирма. Докато аз бях на поста, служителите ми и аз бяхме стресирани от постоянни проверки, ревизии, одити и справки до последния ден. Но интересното е, че се гледаше само периода на моето управление, а не на предишното. Аз до ден днешен одит и ревизия правен през 2012 г. за управлението на инж. Бельовска не съм видял. Предполагам и никой от общинските съветници не е.
-Значи Вие бяхте на поста с основна задача да проверите предишното управление, но вместо това проверяват Вас?
-Главно да. Едновременно с постоянните проверки, знаете, че се проведоха два конкурса за управител, за които аз изпращах до общината информация за дружеството, включително и за заплатите на служителите. По незнайни пътища тази информация достигаше до политическите лица във ВиК, които я разнасяха из дружеството и правеха брожения сред служителите. Създаваше се допълнително напрежение, а всъщност заплатите бяха заварено положение, определят се по професионалната категоризация, разбира се, и по препоръка на управителя, но не по негово усмотрение. Аз съм увеличил минимално на малък брой служители, което сумарно годишно е 3-4 хил. лв.
-Колко одита е имало в дружеството преди Вас?
-Доколкото ми е известно за 8 г. (от 2004 до 2012 г.) е имало само един одит и не знам дали е предаден в общината.
-А Вие все пак изпълнихте ли основната цел на назначаването Ви като управител-да проверите предходното управление? Подавахте ли сигнали за нередности?
-Да, подадох няколко сигнала до общината и до ОбС за злоупотреби по време на управлението на г-жа Бельовска.
-Имаше ли реакция от страна на принципала? Имаше ли последствия?
-Бях привикан от заместник-кмета и ми беше казано, че не трябва да се занимавам с предишното управление, да не пускам сигнали за г-жа Бельовска, защото била братовчедка на лидера на техен коалиционен партньор в ОбС и имали договорка с него. Съветът към мен беше да си гледам само текущата работа. Интересно е защо и одиторите и икономическата комисия към ОбС не поискаха да видят какво има в тази загуба от 674 хил. лв. на ВиК, която ОбС през 2011 г. покрива със свое решение от 30 март. Нали все пак целта да бъде свалена Бельовска беше да й се направи ревизия на управлението?
-А това не Ви ли даде усещането, че сте на поста просто за да топлите стола за нужния период от време?
-Определено бях проигран, но за мен си беше предизвикателство да работя в такива условия, всеки може да се справя като го дундуркат и бутат. Аз отидох и работих с голям хъс и желание, откриха се огромен брой незаконни отклонения и потребители. Свърши се страшно много работа и административна и техническа. Ако бях оставен на спокойствие и знаех точно за какъв период съм във ВиК щях да изпълня до края на 2012 г. огромна част от 3-годишната си конкурсна програма за управление. Можех да реновирам ВиК, но просто ми се наложиха много кадрови промени, наложиха ми се хора, които определено нямаха нужните качества, налагаха ми се спънки. Още повече аз бях временно изпълняващ длъжността, т.е. нямам пълните правомощия на управител.
Интересно е да отбележим, че ОбС не прекрати конкурса в който участвах. И без санкция за това, че одобряват решението на комисията, че аз и Бойко Нейков сме некадърни за поста, направо се насрочи нов конкурс от ОбС. Фактически първият конкурс си стои отворен още, но никой не е обжалвал само и само да си сложат верния човек.
-Не излиза ли всъщност, че сте бил назначен не за управител, а за черноработник?
-Да, излиза, че бях поставен, за да свърша черната работа. Да се извършат кадрови промени, да видя къде са минусите и да поставя някаква нова посока. И друго не по-малко важно е, че сега вече имат в мое лице подходящ сапун. Могат да си мият ръцете за щяло и нещало, а не с предишния управител, за чиято закрила вече споменахме. Знаете какво се случва след всяко управление, все предишното е виновно и все има липси оттогава.
-Имаше уволнения по Ваше време, като отстраняването на бившия лидер на СДС Пламен Данаилов и екссъветникът Иван Монов. Поръчка ли беше?
-Определено ми беше казано, но специално за тяхното отстраняване и аз не се замислих. Като специалист не мисля, че политиците и партийците имат работа във ВиК. В голямата си част, да не кажа изцяло, това са хора, които по цял ден се занимават с политика, интриги, вместо да вършат работата си, за която са в дружеството. В града е пълно с млади и способни хора, които биха били много по-полезни.
-Имаше ли други хора, които трябваше да освободите по поръчение?
-Да, имаше, но не се съгласих.
-А наред с уволненията имаше ли хора, които трябваше да назначите. Говори се, че по време на Вашето управление във ВиК са били назначени синът на кмета на Бистрица, бащата на половинката на зам.-кмета Крум Милев, а близка приятелка на сестрата на същия зам.-кмет дори е станала Ваша секретарка?
-Да, единият е на водохващането, а другият на пречиствателната станция. Така е. Можеше да се намерят по-подходящи хора, но такива въобще не бяха търсени. Що се отнася до секретарката и това е вярно. В един момент обаче аз я уволних. Сега доколкото разбрах отново е назначена веднага след встъпването на Илиев. Има и други.
-Разбрахме, че местната власт се вълнува от кадровата политика, имало е поръчения за уволнения и назначения, а имаше ли подкрепа за управлението Ви?
-В моето управление, никога, нито един път, за нито едно мое и на колектива на ВиК предложение, сериозно и важно намерение, не бях подкрепен от местната власт и ОбС. Има много случаи.
-Като например?
-Като дребен пример ще посоча това, че служебни коли на ВиК бяха глобявани и им бяха поставяни скоби от „Паркинги и гаражи” в „синята зона”, докато екипите са по аварии, проверки, въобще по работа. Случаите не бяха еднократни. Въпреки уверенията от страна на общината, че тази практика ще бъде прекратена, това така и не се случи.
Тревожни примери, като това че имах входирано предложение за изграждане на водопровод, който значително би облекчил водоснабдяването. Предложение, което не получи дори отговор.
Най-тревожното обаче е, общинското ръководство не обърна никакво внимание на сигналите ми, че има реална опасност за живота и здравето на служителите на ВиК, защото сградата е без подпорна стена откъм реката. Скатът се свлича и руши, подкопаван от реката. Има напукани стени и част от сградата виси свободно над реката. Аз преместих част от колегите в други стаи, тъй като положението е страшно и може всеки момент сградата да падне в реката. Служителите работят под стрес и реална заплаха за здравето и живота си. И за това многократно сигнализирах до общината, но не последва никакъв отговор.
Друго фрапиращо е, че след наводнението и земетресението през месец май пречиствателната станция за отпадни води при Джерман е силно компрометирана, заради разрушената подпорна стена. Всеки момент може да стане тежка авария.
-Това което казвате сериозно ли е? Джерманци се бунтуват срещу регионалното депо, а излиза, че на метри от тях цъка екологична бомба?
-Да, така е. Една авария би могла да отключи екологична катастрофа. Заради компрометираната стена е възможно съоръженията да се свлекат в реката... Какво ще се случи тогава? Какво се случва при спиране на пречиствателната? Всички отпадни води ще се излеят в Джерман, след това в Струма... и в Гърция ще ни разберат, меко казано.
-Тези примери дават ясна представа за това колко заинтересован е собственикът на ВиК и принципалът-община и ОбС, но има ли и други примери?
- Исках да бъдат отписани някои несъбираемите вземания на дружеството. Подадох сигнал за анекси на служители, които им гарантират сериозни обезщетения при отстраняване от работа. Имаше отворена мярка по европейските програми за подобряване на безопасността на труд на служителите. Имаше възможност за сериозно обезпечаване на аварийните екипи, на работниците по помпените станции и въобще навсякъде, където има риск, но не получих съгласие. А за кандидатстването по този проект беше нужно да има съгласие от Общинския съвет.
Решение 69 на ОбС от 18.05.2012 г., ми беше многократно отказвано да бъде изпълнено. Така остана до последно, дано поне сега стане за да излезе моментално на печалба дружеството.
Има и други примери, но обединяващото при всички е липсата на заинтересованост и подкрепа от страна на собственика.
-И сега мнозина ще попитат, защо искахте да сте управител? И защо въобще трябва управител на ВиК, ако той чака за всяко решение разрешение от общината и ОбС?
-Аз бях управител, но временно изпълняващ длъжността, което ограничава възможността за действие. Още повече управителят е управител, но дружеството е 100% общинско и всяко по-значимо решение задължително се съгласува с Общинския съвет и с общината. Аз, а и който и да е на поста, не управлява еднолично. От управителя би трябвало да идват идеите, но разрешенията за действие е на собственика. Реално правомощията на управителя са ограничени, може да разписва малки поръчки и да подбира екипа си и то за длъжностите, които не са конкурсни.
-Не излиза ли, че собственикът взима бързи решенията точно в кадруването и харча на средства, а другите решения липсват?
-Има нещо такова.
-Какво е нивото на служителите във ВиК. Има едно усещане в обществеността, че има една част пчелички, които вършат работата, но не са малко и търтеите?
-Голяма част от служителите са отлични специалисти и професионалисти, и то дългогодишни. Както във всички звена обаче има и проблемни хора. Търтеи има и на ръководни постове, но и по другите етажи на йерархията. Общото между тях е, че са или политически назначения, или имат подкрепа по тази линия. Това са предимно партийци, бивши общински съветници, кандидати за кметове и общински съветници или хора близки до властта.
-Вярно ли е че през последните години Бельовска и главната счетоводителка на ВиК са си купували апартаменти в София?
-Чух ги тези неща от много хора и служители на дружеството, но дали е вярно и как са ги купували не е моя работа, а и не ме интересува.
-И тук идва логичния въпрос-хранилка ли е ВиК на близки, познати, роднини от кръга на управляващите, независимо кои са те?
-Личното ми мнение е, че е точно така. ВиК е спокоен пристан за такива хора, от избори до избори. Има и такива, който успяват да се нагодят към властите, независимо, че стартът им е бил при друга власт и са работили главно в своя изгода. Такива хора са не само безполезни, но и опасни, защото обичат интригите повече от работата.
-А намесва ли се местната власт за определяне на фирмите, които да работят с ВиК и да печелят поръчки, подобно на назначенията?
-При мен имаше такива случаи, като най-фрапиращ е с Автомагистрали Хемус. В един момент се оказа, че ВиК трябва да плати на Автомагистрали Хемус изкърпване на дупки на дружеството, без обаче да е провеждана процедура за това и без ВиК да е възлагало поръчката. Първоначално поисканата сума беше 90 000 лв., след това падна на 50 000 лв., а накрая се искаха 22 000 лв.
След много разговори и проблеми се осъществи една среща със съветника от ГЕРБ Йордан Йорданов и се оказа, че той е доста разбран и коректен. Той прозря, че нещата са силно незаконосъобразни и няма как ВиК да плати нещо, което не е поръчвано и нещо, за което не е проведена процедура и няма подписан договор. Предполагам че, тези средства ще бъдат изплатени от общината, защото всичко друго не би било законно.
Сега бих дал предположение, че основният застрахователен партньор ще стане компания с офис в сградата на спортната зала, а за профилактичните прегледи и трудовата медицина ще е център в старата поликлиника.
-Прави впечатление поисканата сума. Фактът, че е била 90 000 лв., а е паднала на 22 000 лв., не означава ли, че поръчките се завишават и то доста?
-Не коментирам.
-А не е ли вид рекет този начин на работа. Да се налага да се плати нещо, което не е поръчвано?
-Дружеството е собственост на общината, но решенията му би трябвало да се налагат от Общинския съвет.
-Като говорим за пари. Новоизбраният управител Илия Илиев съобщи на сесия на ОбС, че има не разплатени лихви за 20 000 лв. от Вашето управление, които в момента тежат на дружеството. Така ли е?
-В това няма нищо вярно. Тези 20 000 лв. са лихви по просрочени задължения към Басейнова дирекция, които е трябвало да бъдат платени от г-жа Бельовска, но не са били изчистени. При встъпването ми тази сума се начисли на мен, но беше погасена.
-Какво е състоянието на ВиК мрежата в Дупница и общината?
-И водопроводната и канализационна мрежи са силно амортизирани и това води до чести аварии и проблеми.
-Предишни управители постоянно поднасяха при отчети, че има някакъв проект за цялостна подмяна на водопровода.
-Не знам за такъв проект. Не знам и община Дупница някога да е печелила проект за реконструкция на водопровода и канализацията.
-Какво се случва с проекта за пречиствателната станция на Джерман?
-Преди месец-два четох по медиите изявление на заместник-кмета Красимир Георгиев, че през октомври месец започва ремонт. Предполагам, че всеки момент трябва да започне, след като през октомври не е започнал.
-Говори се, че сте си платил образованието с пари от ВиК. Така ли е?
-Аз съм си образован още отпреди години. Може би се има предвид това, че за сметка на дружеството служители на ВиК и управителите минават курсове за квалификация, които повишават квалификацията и това помага на дружеството. Платих от ВиК 2300 лв. за такъв курс в УНСС с уговорката, че ако не остана на поста ще възстановя парите. Точно така и стана. Парите от университета са върнати своевременно и всичко е приключено. Този курс е минат от бивши управители, служители на дружеството, даже има и завършили съвсем наскоро.
-Какво е мнението Ви за създаването на водни асоциации. Законът мина на първо четене. Това означава ли, че Дупница ще се раздели с ВиК дружеството под формата, която е в момента-общинско дружество и ще мине към единен оператор за областта? Ще загубят ли от тази промяна потребителите, служителите и общината?
-Плюсовете на тези водни асоциации са много повече от минусите. Водната асоциация се създава с цел окрупняване на дружествата, да има повече потребители, което пък дава възможност за много по-мащабни инвестиции, както по публично-частното партньорство, така и по европейските програми. Това пък ще доведе до подобряваме на услугите на ВиК оператора многократно. Големи инвестиции и проекти не се правят за малък брой потребители. Ако искаме да има големи инвестиции и реално подобряване на мрежите и услугите тази реформа трябва да се случи. Ще бъдат решени значителен обем законодателни неуредици във ВиК сектора. Тази промяна ще има и един друг основен плюс. Ще намали силно политическото влияние във водния сектор, като се намали до минимум възможността за кадруване, избор на доставчици и фирми по партийна линия. Всичко това обаче е плашещо за принципалите, защото на всеки 4 години, местната власт идва с идеята, че ще точи ВиК. А точно заради тази практика положението е трагично. Защото сега ВиК-Дупница има един от най-старите и амортизирани автопаркове и съоръжения.
-А какъв е вариантът ВиК да бъде общинско, но и печелившо дружество?
-Това е напълно постижимо. В моята конкурсна програма бях посочил годишна печалба от 660 000 лв. Със силна заинтересованост и подпомагане от общината, разбира се. А в момента е точно обратното-крава суче от теле.
-Истина ли е, че техниката на ВиК се ползва безплатно за поръчки, както на общината така и по поръчка на общината, но в услуга на частници?
-По мое време сведох до минимум употребата на техниката, както от общината, общински съветници и външни лица и фирми, без да бъде заплащано. Няма никакъв проблем, когато техниката е свободна да бъде ползвана, защото това носи печалба, но трябва да се заплаща.
-Имате ли съвет към новия управител на ВиК?
-Той е избран с мнозинство. Програмата му е одобрена и от комисията, и от принципала и от кмета. Аз му пожелавам успех. Ще се радвам, ако успее да изпълни и преизпълни програмата си. То почти няма как да не се случи, при положение че ще има пълен комфорт от и от принципала и от служителите в дружеството.
-А смятате ли, че изборът на мениджър, а не на инженер е по-добрият вариант за управител на ВиК?
-Това е решение на комисията, одобрено от ОбС и от кмета-хора, които са избрани от гражданите. Това означава, че такава е волята на хората и аз нямам право на мнение в случая.
-Г-н Перухов, как ще коментирате изказаното от председателя на ОбС Ивайло Константинов, че Вие нарочно сте спирали водата по селата през лятото за да са недоволни жителите от местната власт. А и сте бил изпратен във ВиК от кмета да оправите събираемостта и да асфалтирате дупките от аварии за 3 дни?
-Няма грам истина в това. Никога аз и служителите не сме си и помисляли да правим подобни неща, камо ли да ги вършим умишлено. Служителите и аз се почуствахме силно обидени и засегнати от думите на Ивайло Константинов. Истината е, че въпреки голямата суша, кризата с водата беше минимална през това лято, заради неимоверните денонощни усилия на служителите на ВиК. Само в село Джерман и отчасти Крайни дол имаше по-сериозен проблем, за което само мога да се извиня на жителите на селата, но просто повече вода от това нямаше откъде да им дадем. За сравнение: миналото лято при много повече вода в природата имаше по 3-4 месеца криза в селата, включително Самораново.
По другия въпрос: Кметът ми даде една единствена насока и тя бе да спра частната работа на служителите през работно време. За подобряване на събираемостта и бързото асфалтиране идеите бяха изцяло мои.
-В медии излезе информация за фекална бомба в центъра на Дупница, която вие сте заложил?
-Този проблем е от 6-7 години на въпросното място -до градинката при полицията земните пластове са нарушени и се свличат често, няма изградено укрепване и до сега. ВиК няма никакво отношение по проблема, но временно го отстрани по отношение на колектора.
-Каква е оценката Ви за местната власт след една година управление?
-Не само от личния си контакт, но и от това което чувам от стотици граждани, и това което чета и виждам по медиите в мен се създава усещането, че тази власт действа на принципа „който не е с мен, е срещу мен”. Хора, които изказват мнението си и ако то е различно от овации и съгласие се приемат не като коректив, а като вражда. И биват третирани като врагове, та дори се предават и на прокурор (б.а. визира случая с Любов Градевска).
Хората масово са на мнение, че шуробаджанащината е взела застрашителни размери, каквито никога не е имало в общината, особено при новоназначенията. Много весело е постоянното разграничаване и очерняне на делата на предишния кметски екип, част от който обаче бяха голяма част от сегашните управляващи. Забравихме ли, че сегашни управляващи, тогава общински съветници защитаваха предишното управление пред медиите, на годишни отчети, та дори и на площада пред националните медии.
Преди изборите през 2011 г. бяха обещавани доста неща от сегашните управляващи, които не се само не се изпълняват, но и се прави точно обратното. Визирам обещанието за премахването на синята зона, която не само остана, но е и с по-висока цена.
Сещам се и за друго-нали заместник-кметът Крум Милев обеща да обявят всички граждански договори на бивши и сегашни съветници и други. Другият заместник кмет обеща да разкаже за консултантска дейността на фирма Юнайт, Евролинк по времето на Янев... а май и те работят с тях сега. Константинов обеща постоянен телефон за корупция в общината... Общо взето- минимална прозрачност на управлението и свобода на словото. А най-неприятното е, че надеждите на избирателите за промяна към по-добро в община Дупница са угаснали, намалял е броят на работните места, няма инвестиции, а и проблемите свързани с инфраструктура, образование и болнично лечение са се задълбочили.
Когато аз лично отказах окончателно да върша черната работа, започнаха да ме притискат да правя мащабни незаконни неща, но разбира се отказах.
-Не се ли страхувате от последици след това интервю?
-Не, най-вероятно от местната власт няма и да му обърнат внимание. Аз съм чист пред себе си. Знам, че може да ми измислят нещо, но и знам че работих честно, открито и за служителите и за гражданите. И да съм допуснал грешки при огромния обем от работа ще са минимални.
Предполагам, няма да се погледне реално в поставените проблеми, защото не се търсят решения, а твърдо се иска да се запази статуквото. И да има последици за мен, важното е да има открита публичност в обществените структури, от което ще се засили интелигентната критичност на гражданското общество и работата на институциите ще търпят мащабни промени в полза на гражданите.
 

Последни интервюта

Етикети