Общината тръгва по домовете с хайка за кучета без регистрация

DenNews.bg
02.11.2012
размер на текста:

Общината тръгва по домовете в търсене на кучета, които не са регистрирани и не е платена таксата им, обяви заместник-кметът на Дупница Крум Милев.
Как точно служителите ще влизат по къщите не е ясно, след като в България частната собственост е неприкосновена и дори полицията влиза само срещу представено съдебно решение.
Иначе целта на хайките на домашни кучета и стопани е ясна-да се съберат дължимите към общинската хазна такси, тъй като за тази година са регистрирани едва 40 кучета, а за 81 са платени таксите.
По закон от такси са освободени само кастрираните котки и кучета, като за да това е необходимо да представите печат за извършената манипулация от ветеринарен лекар.
От думите на заместник-кмета, публикувани в група във Фейсбук (тъй като Крум Милев не отговаря на обажданията на екипа ни) става ясно, че бездомните кучета не се транспортират със специализиран автомобил, което е задължително по закон, а с личната кола на ловеца към приюта и с автомобила на домакина на общината.
Освен че практиката не е в изпълнение на закона, води до стрес на животните, които трябва да бъдат превозвани в клетки с определени размери, тя носи и съвсем реален риск за плъзване на заболявания. Автомобилът на домакина се използва в много случаи, както за превоз на хора, така и на доставки, включително може би и тортата за тържеството със съвременните будители вчера. А както става ясно, с него се транспортират и животни от улицата сред които може да има болни.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети