35 г. от легендарния 2 ноември: Марек – Байерн Мюнхен 2:0

Немският Голиат свежда глава пред дупничани, подарява на българския Давид невиждани за България луксозни екипи

Константин Соколов
02.11.2012
размер на текста:

35 години от най-великия мач в историята на футбола в Дупница се навършват днес. На 2 ноември 1977 г. пренебрегваният от големите Марек побеждава с 2:0 немския колос Байерн Мюнхен пред повече от 32 000 зрители, препълнили стадион „Бончук”. Двубоят е от втория кръг от турнира за Купата на УЕФА, а головете отбелязват Иван Петров и Сашо Паргов. Вартарят Стоян Стоянов пък е стражът опазил вратата на домакините от атаките на суперзвездата Герд Мюлер и най-добрите футболисти на Германия по това време, защото в Байерн играят по-голяма част от немските национали, подкрепени от югославския национал Бране Облак.
Мачът остава в историята не само с неочакваната от специалисти и фенове победа на провинциалния български отбор над един от най-титулуваните немски тимове, но и с невероятната подкрепа на дупнишките запалянковци, за които стадионът в онзи дъждовен 2 ноември се оказва тесен. Мнозина мъже, а и дами накацват по дърветата около „Бончук”, за да видят играта на любимците си.
Дупница пее, вика и плаче. Преди 35 г.
Немският Голиат свежда глава пред българският Давид и признава поражението, като подарява на дупничани невиждани в този момент у нас луксозни екипи.
Дупница пие кафе, забързана е за работа, успала се е за работа. Днес.
Легендарната дата е в спомените само на дупничани, видели на живо подвига и на заклетите марекчани, израснали с приказката за непобедимия Марек.
Днес. Датата няма да бъде отбелязана, нито от общината, нито от клуба.

Очаквайте по-късно днес подробен материал за знаменития 2 ноември и какво си спомнят легендите на днешната дата
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети