Разбиха престъпна група, омъжвала насила нашенки за чужденци

dennews.bg
18.11.2012
размер на текста:

Съвместната операция е реализирана на 15 ноември на територията на Лондон. В резултат на проведени оперативни действия на служители на ГДБОП и английските полицейски служби е неутрализирана седем-членна организирана престъпна група. Установено е, че участниците в схемата са се занимавали не само с трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Със сила принуждавали жертвите си да сключват брак с граждани на трети страни, а целта била - придобиване на правото на свободно придвижване в ЕС.
Разследването започнало в България, когато 43-годишна жена подала сигнал в ГДБОП, че дъщеря й – на 25 години, била принудена да се омъжи срещу заплащане за гражданин на трета страна. След сключването на брака й било забранено да се върне в страната ни. Чрез представителя на МВР в Лондон, антимафиотите незабавно уведомили британските си колеги. Стартирали съвместните оперативни действия и обмен на информация, в резултат на което адресът, на който младата жена била насила държана е локализиран. Там били открити още две момичета с идентична съдба, на които чрез Националната комисия за борба с трафик на хора към МС е осигурено завръщането в България.
В британската столица били задържани общо 7 души – чужди граждани. Последвало претърсване в дома на единия от тях, който е пребивавал известно време в страната ни. Там спец служителите попаднали на множество фалшиви документи за самоличност, копия на лични карти и актове за раждане на български гражданки.
Срещу двама от задържаните вече има повдигнато обвинение в Англия за насилствено държане и сексуална експлоатация. Съвместната работа по документирането на случая продължава.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети