Израел удари сгради на медии в Газа, има ранени журналисти

dennews.bg
18.11.2012
размер на текста:

Израелски ВВС са ударили две сгради на местни медии в центъра на град Газа, в резултат на което са ранени няколко палестински журналисти. Обяснението на Израел за ударите срещу двете сгради е, че тяхната цел са били антените, чрез които бойците на Хамас поддържали връзка помежду си.
Малко по-рано израелската армия съобщи, че от Газа са били изстреляни две ракети, които са били обезвредени от израелските ВВС.
Израел все още иска да удари стотици мишени в Газа, за да спре Хамас и други военни групировки, които изхвърлят ракети срещу тях.
В социалната мрежа Туитър израелската армия е споделила, че засегнатите от изстрелите места на територията им през нощта са били прецизно обмисляни с месеци.
Палестински медици съобщават, че при една от бомбените атаки са загинали двете бебета на едно семейство. Болниците в Газа са препълнени с ранени. Изпитва се критичен недостиг на животоспасяващи лекарства и други медикаменти.
Световната здравна организация призова за набирането на 10 милиона долара от донори, за да бъдат осигурени липсващите медикаменти през следващите 3 месеца.
Според информация на Здравната агенция към ООН в конфликта са били ранени общо 382 души - 245 възрастни и 137 деца. Мнозина от тях са приети в болница с тежки изгаряния и рани, включително в областта на главата, причинени от рухнали сгради.
Междувременно стана ясно, че преговорите за прекратяването на петдневните военни действия между палестинското движение Хамас и Израел са започнали и е възможно да доведат до споразумение още днес или утре.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети