Цяло село убито във войната по пътищата в Кюстендилско

DenNews.bg
16.11.2012
размер на текста:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

178 души, почти колкото е населението на средностатистическото село у нас, са убити във войната по пътищата в Кюстендилска област за 10 г. (2001-2011 г.)  За да бъде още по-жестока истината за трагедията на необявената, но кървава война, статистиката показва, че 15% от убитите, 26 души, са деца и младежи под 24 г.  В периода са станали 10 167 пътно-транспортни произшествия, от които 1 304 са тежки. 1 506 души носят раните от ада, но са имали късмет да оцелеят.
Смъртността е много по-висока при инцидентите извън населените места, но по-голямата част от оцелелите, но пострадали са при градските катастрофи, показва още статистиката. 57 души са загинали, 788 са ранени в границите на населените места, а по пътища от републиканската пътна мрежа и по общински пътища са загинали 121 души, а 465 са ранени.
В сравнение със същия период на миналата година, през тази година са станали с 60 повече произшествия. 8 повече са тежките катастрофи, трима повече са загиналите, а ранените са с 6 по-малко.
От началото на тази година са станали 430 ПТП с 9 убити и 79 ранени.
През 2011 г. в областта са регистрирани 463 катастрофи, при които са убити 8 и 110 са ранени. 12 от катастрофите са с участието на деца, за щастие няма загинали, а 11 са ранени.
ОД МВР-Кюстендил припомня черната статистика по случай Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия 18 ноември.
„На този ден за размисъл и равносметка призоваваме водачите на превозни средства да използват винаги предпазните колани и защитни каски, да избират разумната, нерискова, скорост на движение; да избягват разговорите с мобилни телефони по време на шофиране /приемане и изпращане на съобщения чрез тях/ ; да не шофират под въздействието на алкохол или упойващи вещества и лекарства; да не шофират преуморени, недоспали и в състояние на нервно напрежение стрес и афект. Да си напомняме непрекъснато, че спестените броени минути с цената на превишена скорост и риск нямат значение, и че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане без инциденти. Че трябва винаги да превозваме децата си в автомобилите с обезопасителни столчета и седалки, ежедневно да ги учим на азбуката на пътната безопасност. Пешеходците трябва да бъдат много предпазливи, разумни и дисциплинирани, защото са най-незащитени и уязвими, особено възрастните хора.
Сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен. Съвкупността на добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурило една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение”, припомнят от сектор “Пътна полиция” при ОДМВР Кюстендил.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети