Шефът на Интерпол похвали родното МВР

DenNews.bg
16.11.2012
размер на текста:

Снимка: Пресцентър Министерски съвет

Висока оценка за сътрудничеството между България и Интерпол в последните три години даде генералният секретар на Международната организация на криминалните полиции Роналд Ноубъл. Той е на посещение в страната ни по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и днес проведе среща с премиера Бойко Борисов. Двамата направиха преглед на досегашното сътрудничество, на хода на разследването на атентата в Бургас това лято и набелязаха за реализация нови съвместни проекти.
„За мен това е много важна визита и означава, че МВР заслужава да получи похвала за големия успех в полицейската си дейност, особено по отношение на издирваните от Интерпол лица”, каза Роналд Ноубъл на пресконференция. Той допълни, че в борбата с трафика на хора и наркотици и с тероризма „България е един от силните ни партньори”.
Премиерът Борисов беше категоричен, че в работата с Интерпол никога не е имало грешки. „Работим перфектно по всички операции”, заяви той и изрази надежда, че със съдействието на международната организация авторът на атентата в Бургас ще бъде идентифициран.
„Интерпол ще рестартира усилията си за установяване на терористите”, увери Ноубъл. Той категорично отхвърли появили се по-рано медийни твърдения за критики от Интепол към България по отношение на воденото разследване. „Никога не съм обвинявал България, че не сътрудничи, че не обменя с нас информация. Не зная кой пръв съобщи за тази история, но това е едно фалшиво обвинение”, заяви Роналд Ноубъл. „От моята гледна точка на генерален секретар на Интерпол мога да кажа, че българското МВР е направило абсолютно всичко, което може да се направи, за да идентифицира този терорист”, каза той.
Вицепремиерът Цветанов съобщи, че до две седмици в страната ни ще пристигнат експерти на организацията, с които ще се работи по нов проект за повишаване на надеждността на паспортните проверки в курортите. Целта е възприетата вече от правоохранителните органи система за ползване на базата данни на Интерпол да се използва и в хотелите за установяване редовността на документите за самоличност на чужденците. С инсталираните на ГКПП-тата терминали за проверка само за последните месеци са задържани повече от 90 крадени автомобила и 50 издирвани лица, посочи той.
Ръководителят на Международната организация на криминалните полиции отбеляза добрите резултати от възприетия нов подход по отношение на граничния контрол и приветства действията спрямо хората, които използват фалшиви документи. „България и светът трябва да бъдат много удовлетворени от работата на вашето МВР”, каза в заключение Роналд Ноубъл.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети