Маргарита Попова горда с президента, първият защитил Конституцията смело

DenNews.bg
16.11.2012
размер на текста:

Вицепрезидентът Маргарита Попова, бивш министър на правосъдието и прокурор, е горда от отказа на президента Росен Плевнелиев да закълне като конституционен съдия скандалната Венета Марковска, която въпреки призивите да се откаже, се появи на церемонията вчера и бе възпряна единствено от намесата на държавния глава.
„Поведението на нашия държавен глава, по моя оценка, е блестяща защита на българската Конституция. Друг път и друг президент не са правили това. Аз се гордея с моя президент!" Това заяви пред „Дойче веле” Попова по повод вчерашното.
Попова коментира и изказването на Плевнелиев от преди 2 седмици, с което той каза "не" на влизането на Македония в ЕС заради политиката на омраза спрямо България, информира btvnews.bg.
"Нашата позиция е много ясна - ще има подкрепа, добросъседски отношения, помощ, но същото дължи и Македония към България", заяви Попова. “Заставам твърдо зад Плевнелиев”, категорична бе тя.
Името на Венета Марковска нашумя, след като до европейски институции бе изпратен сигнал за връзката й с бизнесмени, съмнения, че е подкупна и търгува с влияние. Вместо да поиска проверка на твърденията, Марковска настоя да бъде издирен човекът, подал сигнала.
В кратката си реч по време на заседанието вчера президентът обясни, че до него е изпратено писмо от прокуратурата, което го убедило още повече, че е прав в позицията си, че докато има напрежение и съмнение в обществото и европейските партньори Марковска не може да положи клетва. По-късно стана ясно, че писмото касае образувано досъдебно производство през 2010 г. за търговия с влияние, пране на пари и подкуп.
В развитието на скандала „Марковска” днес отново се включи премиерът Бойко Борисов. Неговото очакване е още днес парламентът да започне процедура за нов избор на конституционен съдия.
Депутатите продължават да търсят изход от безпрецедентния казус, като предложения идват от всички посоки.
Лидерът на ДСБ Иван Костов настоява да се излъчат специалисти от всички парламентарни групи, които да открият решение, за да се избегне институционалната криза. Случаят „Марковска” на практика блокира и работата на Конституционния съд.
Независимият депутат Тодор Великов, който е сред хората, издигнали кандидатурата на Венета Марковска, настоя да се насрочи нова дата за нейната клетва и председателят на парламента да се заеме с това. Цецка Цачева обаче отказа.
„След всичко, което се случи... след грандиозния скандал, в който управляващите успяха да забъркат и отделните институции, и като цяло страната ни, единствено възможният ход е Народното събрание е да отмени своето решение за избор на Венета Марковска за конституционен съдия”, е мнението на депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети