Общински съветници си докарват прилични доходи с поръчки за милиони

dennews.bg
15.11.2012
размер на текста:

Общински съветници от Дупница са с доста апетитни оферти за обществени поръчки, с което управляващите от ГЕРБ си създават мнозинство и комфорт в местния парламент. Въпреки, че досега се говореше за това, никой от политически отговорните фактори в града не посмя да излезе и да назове имената на народните избраници, които на практика стоят в местния парламент за лична изгода. Това обяви на пресконференция днес независимият Първан Дангов, който и като общински съветник внесе яснота около това каква е цената на мълчанието и вдигането на ръце при приемането на решения в местния парламент.
Първенството в класацията за най-много спечелени обществени поръчки държи общинският съветник от ГЕРБ Йордан Йорданов, който чрез фирма „Автомагистрала Хемус” успя да спечели завидни сум. Едната от тях е на стойност 81 820 евро и бе за благоустрояване на пространството между Джамията и галерия „Околийската къща“. То е по проект по програма „Трансгранично сътрудничество“ между общините Дупница и Крива паланка. Йорданов оказа натиск върху кмета Методи Чимев и главния инженер на общината именно АМ „Хемус“ да бъде избрана за поръчката за кърпене на дупките в града на стойност 230 000 лв. АМ „Хемус“ са избрани и за още 2 поръчки – за чистенето на коритата на реките и за ремонт на хижа „Самоковището“.
В последните месеци АМ „Хемус“ бе ангажирана и по проекта за обновяване на центъра на Дупница като подизпълнител на консорциум „Градско строителство“. Стойността на проекта за обновяването на центъра на Дупница „Архитектурно и благоустройствено оформление на широк център на град Дупница“ е 4,3 милиона лева.
Докато критики към Йорданов отправяше и областния и общински лидер на Атака Методи Стойнев, то неговият глас изведнъж секна. Всъщност причината според Дангов се оказва и неговото участие в един от обектите- Четвърта детска градина. Там заедно с друг съветник Стоян Шушков от ДСБ Стойнев участва в ремонта чрез фирмата на колегата им от ОДС Костадин Костадинов. Съпартиецът на Костадин Костадинов Георги Рангелов пък бе постоянното присъствие като представител на фирма-подизпълнител, а за пред хората като надзорник при реализирането на изключително калпавия ремонт на центъра на Дупница.
На пресконференцията днес Първан Дангов разкри и още пикантни истории от кухнята на обществените поръчки в община Дупница. А именно, че Йорданов доста се вкарал навътре не с лев и два, а с цели 300 000 лв., само и само, за да грабне проекта за милионите за ремонт на центъра. Та сега, за да бъде обезщетен, предстояло да му бъде възложена 6-а подред поръчка.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети