Унгарски съд вкара в затвора вицепремиера на Хърватия

dennews.bg
15.11.2012
размер на текста:

Унгарски съд в град Капошвар осъди хърватския вицепремиер Радимир Чачич на 22 месеца затвор за причиняване на пътна катастрофа в Унгария през 2010 г., съобщиха говорител на съда и адвокатът на Чачич пред агенция Ройтерс.
Говорителят съобщи, че присъдата не подлежи на обжалване.
Чачич е министър на икономиката и най-близък съюзник на премиера Зоран Миланович в левоцентристкото правителство на Хърватия. Той беше обещал, че ще подаде оставка, ако бъде изпратен в затвора и малко след обявяване на присъдата  се оттегли от поста си.
През юни Чачич бе осъден на 15 месеца затвор условно за участието си в катастрофата, в която загинаха двама души. С днешното решение на съда тази присъда бе анулирана. Това означава, че Чачич трябва да изтърпи присъдата си ефективно, обясни говорителят на съда, като добави, че осъденият може да бъде освободен предсрочно след изтърпяване на половината от присъдения срок.
Според закона осъденият трябва да влезе в затвора до два месеца след произнасянето на присъдата.
Все още  не е известно дали Чачич ще изтърпи наказанието в Унгария или в Хърватия, посочва ДПА.
Присъдата срещу Чачич е голям удар за правителството на Миланович. На Чачич бе възложено задействането на амбициозна инвестиционна програма в областта на енергетиката и инфраструктурата, която според правителството, дошло на власт преди година, ще помогне за икономическото възстановяване след четири години застой.
Инцидентът, за който бе осъден Чачич, станал в началото на 2010 г. на автомагистралата М7, на 180 км южно от Будапеща и на 50 км от хърватската граница. На процеса през юни той се призна за виновен, но каза, че е изгубил ориентация заради мъглата на пътя. Чачич каза, че другата кола е карала много бавно, а пътниците са били без защитни колани.
Днес Чачич се връща от посещение в Катар и не присъства в съдебната зала при произнасянето на присъдата, съобщава Танюг.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети