Второ писмо до Светия синод: Григорий се отметна от подкрепата за Кирил

DenNews.bg
13.11.2012
размер на текста:

Второ писмо до Светия синод, последвало това на митрополит Николай Пловдивски, заплете още повече скандала в Българската православна църква, който се очакваше, а вече се и показва след смъртта на патриарх Максим.
След като вчера Николай Пловдивски оспори писмено избора на митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ, днес Великотърновският митрополит Григорий обяви в писмо до Светия Синод, че оттегля подписите си от протоколите за избор на Кирил Варненски.
На заседанието на 10 ноември със седем гласа "за" за наместник-председател беше избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Тогава именно митрополит Григорий председателстваше заседанието на Светия Синод.
"Понастоящем все повече се трупат критики към светата ни Църква, особено по повод неспазване Устава на БПЦ при избора на наместник-председател на Св. Синод. Имайки предвид горното, съм длъжен да заявя, че оттеглям своите подписи под първата и втората част от Протокол №26/10.11.2012 г. от заседанието на Св. Синод. Категорично настоявам подписите ми под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност”, се казва в писмото на Григорий, с което той реално се отметна от подкрепата си за Кирил.
Писмото на Григорий може да предизвика прегласуване на решението. Митрополит Кирил получи гласовете на 7 от 12-те присъстващи митрополити. След оттеглянето на подписа на Григорий обаче вотът завършва с паритет - 6:6. На всичкото отгоре пловдивският митрополит Николай оспорва решението с мотива, че заседанието не е имало пълен кворум заради двама отсъстващи.
Междувременно бившият шеф на Комисията по вероизповеданията към МС проф. Иван Желев заяви пред bTV, че е публична тайна, че Николай получавал скъпи подаръци.
Финансови кръгове в България се стремят да имат лоби в църквата чрез подаръци за висшите духовници, сигурно очакват изгодни сделки с имоти на църквата, смята Желев.
Врачанският митрополит Калиник се покая след разкола и покровителства митрополит Николай. Според Желев заедно с търновския митрополит Григорий тримата са представители на едното лоби в Светия Синод, подкрепяно и от плевенският митрополит Игнатий. Това е малка групичка с нецърковно поведение, смята бившият шеф на вероизповеданията.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети