Свлече се стена на р. Джерман, затвориха ул. „Страхил Войвода”

DenNews.bg
12.11.2012
размер на текста:

Срутването отнесе не само мантинелите, но и част основите на платното. Снимки: dennews.bg

Напълно затворено е движението за автомобили по улица „Страхил Войвода” в Дупница, зад бившия Учителски институт и общежитията му заради срутване на участък от стената на коритото на река Джерман.
Свличането на стената в този участък е откъртило и част от шосето и обезопасителните мантинели.

Стената в участъка поема най-силното течение на реката, а има и доста растителност по нея. Багери отклоняват течението.


Още в края на миналата седмица на светофара при старата автогара и при сливането на ул. „Страхил Войвода” и ул. „Цар Освободител” (малко под старата поликлиника) бяха поставени пътни знаци, указващи, че участъкът е затворен. Това обаче не спираше шофьорите и дори се наложи полицейски патрули да пренасочват движението поне извън опасната лента. Тази сутрин опасният участък от улицата се оказа прилежно затворен с огради, знаци и сигнални ленти и преминаването в тази отсечка бе напълно спряно.
Междувременно в корито на реката работи строителна техника, която отклонява течението. Възстановяването на срутването трябва да стане в рамките на 10 дни, като общината възнамерява да изгради напълно нов участък в проблемната зона и три прага в коритото на реката, които да облекчат напора на водата.
Срутването може да се дължи на подкопаване както на буйната растителност и дървета, чиито корени подкопават каменната стена, така и на факта, че точно в този участък стената поема най-силното течение на водата след завой на реката. Според граждани обаче срутването може да се дължи и на газификацията, тъй като в този участък се прокарваха тръби преди месец и се копаеше плътно до стената на реката.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети