Плоча пази паметта на първата жертва на освобождението на Пиринска Македония

Десислава Панайотова-Янкова
09.10.2012
размер на текста:

Дупница сведе глава пред паметта на подпоручик Борис Костадинов Змияров, първата жертва на Балканската война и освобождението на Пиринска Македония.
Инициативата за възстановяването на гроба на подпоручик Змияров и откриването на паметна плоча е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Дупница и лично на председателя на военното читалище „Ген. Георги Тодоров 2011” полковник от запаса Стоян Ушатов.
Паметната плоча се намира на гърба на централния храм в Дупница „Св. Георги Победоносец”, където е и гробът на подпоручика, загинал на 7 октомври в боевете за Горна Джумая през 1912 г.
Краеведът гл. ас. Иван Хаджийски изнесе вдъхновено слово за подвига на подпоручик Змияров и изнесе неизвестни до този момент факти от живота му. Като този, че синът на подпоручика се ражда само седмици след смъртта му и е кръстен на баща си Борис Борисов Змияров.
Борис Костадинов Змияров е роден в Плевен, но баща му започва работа като съдебен следовател в Дупница, когато подпоручикът е още дете. Костадин Змияров е един от утвърдените адвокати в Дупница, а съпругата му е учителка и създателка на първото женско благотворително дружество в Дупница „Надежда”.
Костадин Змияров е и активен деец на дружество „Единство” и ВМОРО, в която по това време членуват на 200 дупничани.
Самият Борис Змияров завършва право в Софийския университет и Женева, както и военно училище. Загива на едва 28 г.

Вижте интервю с гл. ас. Иван Хаджийски в рубриката ИНТЕРВЮ

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети