Хванаха опасни лекарства, търгувани по Интернет

DenNews.bg
05.10.2012
размер на текста:

Опасни лекарства, търгувани по Интернет са заловени при мащабна акция на служители на ГДБОП и Дирекция „Международно полицейско сътрудничество”.
Операцията бе насочена срещу незаконния внос, износ и разпространение на лекарства и нелицензирани лекарствени продукти по Интернет.
Международната операция под кодовото наименование „Pangea V” е реализирана в периода 25 септември - 2 октомври. В световен мащаб участваха 100 държави и 193 специализирани агенции, а координацията бе поверена на Международната организация на криминалната полиция „Интерпол” и Световната митническа организация . Операцията бе подкрепена от фармацевтичната индустрия и компаниите за електронни разплащания, а фокусът бе съсредоточен върху защитата на обществото от опасностите, които крият нелегалните лекарства.
За втори път служители на българските компетентни служби се включиха активно в мащабната акция. Участваха служители на ГД „Борба с организираната престъпност”, Агенция „Митници” и Изпълнителната агенция по лекарствата, координирани от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” в МВР.
В хода на операцията са проверени 19 462 сайта и 133 278 пратки. Започнати са 106 разследвания за продажби без лиценз, за производство на фалшиви лекарства от нелегални лаборатории, за установяване на членове на престъпни групи и сайтове, продаващи незаконно медикаменти по Интернет. Задържани са 6 740 пакета с лекарства, произведени в различни страни и съдържащи 3 758 393 лекарствени средства под формата на таблетки, флакони и др. Според експертите най-често обект на фалшификация и нелегални продажби са аналгетици, антибиотици, противозачатъчни средства, анти-диабетични, диуретични, спазмолитици, приспивателни, козметични средства, хормони.
В България са проверени над 80 пратки от и за страната. Митническите служители са задържали 100 таблетки, съдържащи вещество, включено в списъка на рисковите вещества към Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети