Плевнелиев строг към Скопие

DenNews.bg
31.10.2012
размер на текста:

България няма да подкрепи членството на Македония в ЕС, докато Скопие води антибългарска политика. Това е категоричната позиция на президента Росен Плевнелиев, която той изказа пред еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле, по време на среща между двамата днес.
Плевнелиев посочи основните българо-македонски проблеми, които трябва да се вземат в предвид преди евентуално членство на съседката ни в Евросъюза, пише btvnews.bg.
В Македония се наблюдава едностранната интерпретация на историята в силно националистически дух, дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание, както и умишлено спъване на българския бизнес чрез административни пречки, обобщи държавният глава и допълни, че „не можем да дадем евросертификат на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България”.
„Властите в Македония ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетинг кампании, а чрез реални реформи и действия за добросъседство. Не отричаме европейската им перспектива, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови”, заяви Плевнелиев и допълни, че в стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат европeйския подход към съседите, без провокации, без претенции и без манипулации.
На среща между еврокомисаря и депутати от две комисии - по външна политика и по европейските въпроси, българските народни представители се съгласиха с изказаното от държавния глава – че македонските управляващи има да извървят дълъг път, за да изпълнят основен критерий на ЕС, за добросъседство.
„Не може една страна силно да желае да стане член на ЕС и НАТО, но и в двете посоки да има пречки. Едната е, че не води добросъседски отношения с България, от друга страна с Гърция. Управляващите в Македония трябва да водят политика, с която да не насаждат антибългарски чувства у децата, за да имат те негативно отношение към България”, заяви Юнал Лютви от ДПС,.
Моника Панайотова от ГЕРБ на свой ред определи като нездравословна политиката на Скопие спрямо София, а колегата й Владимир Тошев подчерта, че ако сега този проблем не бъде повдигнат, когато преговорите на Македония с ЕС стартират, те могат да се превърнат в „бомба със закъснител”.
Високопоставеният гост от Брюксел се съгласи, че проблемите трябва да бъдат решени преди приемане на държавите в ЕС, но преговорният процес не трябва да се превръща в заложник на тези проблеми.
„Всички знаем, че Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС. Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма и съм убеден, че изолацията подхранва национализма”, заяви Щефан Фюле.

Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети