Миньори: Удържат ни от заплатите всеки месец, за да спасяват община Бобов дол

dennews.bg
03.10.2012
размер на текста:

Удръжките, които правят всеки месец от заплатите на миньорите от рудниците на Ковачки в размер от 15 до 20 % потъват в сметките на община Бобов дол за покриване на част от дълговете, заради които са запорирани сметките й.
До тази информация миньорите твърдят, че са се добрали, след като човек, много близък до обкръжението на управляващите в общината, накрая им обяснил къде отиват удържаните им всеки месец пари от заплатите. Обяснението, което неофициално се дава на миньорите от ръководството на мините е, че удръжките се правят като наказателна санкция за неизпълнение на плана. За какъв точно план и какво неизпълнение става въпрос, за работниците не е ясно, тъй като няма издадена официална заповед.
Освен, че глобяват миньорите, заплатите от месец май идват и със закъснение. Ако тогава санкциите бяха по 10%, към юли те вече бяха станали 20%, а за септември вече са по средата- 13%.

Най-тежки санкции понасят хората, които работят под земята и са първа категория труд.
При стандартна заплата на миньорите от 550 до 600, удръжките за месец юли, когато беше най-висок процентът, бяха по съответно 110 и 120 лв. Освен тази тенденция на рязане е от месец май, научи dennews.bg. Работниците от мините са ощетени и откъм парите, които получават да храна. На подземните се полагат по 4 лв., а на останалите по 2 лева. Освен, че и тук заплащането е мизерно, в магазините Европа, които са пак на „Ковачки”, няма почти нищо.
Въпреки, че от форума на dennews.bg. работници призовават към бунтове и протести, засега силата им се изразява само в обидни коментари и квалификации към Ковачки и обкръжението му.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети