ВМРО и Атака пазят съда от влиянието на бурките

DenNews.bg
29.10.2012
размер на текста:

Снимка: БГНЕС

Над 200 войводи и атакисти преминаха с мирно шествие през центъра на Пазарджик и застанаха мирно под прозорците на Съдебната палата в града, където днес продължава делото срещу 13 имами за проповядване на радикален ислям.
По информация на БГНЕС, в шествието има представители и на Националния фронт за спасение на България, а в една от градинките има и група мюсюлмани.
Центърът и цял Пазарджик са под засилена полицейска охрана в момента. За да се избегне напрежение и сблъсъци националистите са осигурили и своя охрана.
„Не сме срещу правото на религиозна свобода или българските мюсюлмани, които уважаваме, а срещу радикалния ислям”, коментира представител на ВМРО пред bTV.
Всъщност основната цел на националистите е да осигурят спокойна работа на съда и да не се допускат събирането на жени с бурки и мъже с бради, които да влияят на процеса, каквито масовки имаше на едно от предишните съдебни заседание.
„Българските патриоти единни срещу ислямистката опасност”, е плакатът който предвожда мирното шествие, развяват се знамена на ВМРО, Атака и националният флаг, издигнати са и портретите на Левски, Ботев и редица други национални апостоли и патриоти.
Лидерите на Атака и ВМРО Воелн Сидеров и Красимир Каракачанов застанаха рамо до рамо и призоваха участниците в шествието да спазват реда и да не провокират нито полицията, нито мюсюлманите.
Каракачанов изтъкна, че присъствието на националистите ;пред съда е провокирано от опитите на ислямисти да респектират магистратите с шумните демонстрации по време на предишните заседания.
На заседанието по делото ще бъдат разпитани 7 свидетели, трима от които са със скрита самоличност.
На предишното заседание на Пазарджишкия съд на 27 септември бяха прочетени показанията на основния защитен свидетел по делото за проповядване на радикален ислям. Според свидетеля организацията "Ал Уакф-Ал Ислами" у нас е получила за година и половина 400 000 евро от Саудитска Арабия за ислямизиране на България.
Според свидетел 003, българската клетка на организацията се е учредила в Истанбул в присъствието на главните подсъдими в процеса, а от 2008 г. до 2010 г. свидетелят е поддържал връзки с ръководните и изпълнителните кадри. Организацията е имала 5 и 10-годишна програма, включваща благотворителност, възпитателни училища и обучения. Главна и основна цел е ислямизиране на страната.
На 18 септември бе даден ход на делото срещу 13 подсъдими за проповядване на радикален ислям. Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.
Стотици жители от Пазарджишко, Благоевградско и Смолянско бяха на 18 септември пред сградата на Пазарджишкия окръжен съд. Те обясниха присъствието си с желанието да окажат морална подкрепа на 13-те обвинени в проповядване на салафизъм. В подкрепа на подсъдимите и на второто заседание по делото на 27 септември дойдоха десетки жители от Пазарджишко.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети