Скриха цигари, опиум и пиратки в тоалетни чинии, футболни кори и картофи

dennews.bg
28.10.2012
размер на текста:

1 милион къса нелегални цигари бяха задържани на ГКПП Дунав мост при съвместна операция на Митница Русе и ТЗ „Борба с организираната престъпност“. Цигарите са били открити в молдовски транзитен ТИР „Волво”, който ден по-рано е влязъл в България от Турция. Камионът се опитвал да премине българо-румънската граница в събота, но митничарите забелязали, че пломбата му е нарушена. ТИР-ът е насочен за проверка с мобилния скенер на Дунав мост. Устройството установило наличието на кашоните с цигари и превозното средство е било подложено на щателна проверка от служители на митницата и антимафиоти. Всичките открити 100 мастербокса с цигари са от марката „Marble”. Стойността им се изчислява на 375 000 лева, а дължимият акциз за намерените 1 млн. къса цигари е 187 250 лева. Шофьорът на камиона В.Д. /48г./ е заявил, че не знае за наличието на тези цигари в превозното средство. По документи ТИР-ът превозна тоалетни чинни и фаянсови аксесоари за баня.
Случаят е докладван на прокуратурата. Заради подозрения за участие на организирана престъпна група в трафика на такова количество цигари, разследването е поето от ТЗ БОП. Шофьорът е задържан в русенския следствен арест, а камионът със стоката и цигарите е задържан в охраняем склад на Митница Русе.

815 гр. опиум във футболни кори на краката на българин откриха митничарите на Калотина. Наркотрафикантът-футболист е пътувал по редовна автобусна линия от България за Швайцария. Митническите служители на МП Калотина при проверка откриват нетипичните за пътуване футболни аксесоари, които се оказват тайници за общо 815 гр. опиум.
Работата по случая продължава.
Румънец се опита да пренесе нелегално през границата близо 3 тона и половина пиротехнически изделия, но беше задържан от служители на Митница Русе на ГКПП-Дунав мост късно тази нощ. 48-годишният гражданин на Гюргево Й.В. укрил 270-те кашона с пиратки в микробус „Фиат Дукато” и замаскирал взривоопасния товар с „тапа” от картофи. При отварянето на задната врата на товарното отделение, първото нещо, което се виждало, били натрупани чували с пресни и стари картофи, но „тапата” са оказала твърде рехава и набитото око на митнически служител засякло кашоните зад хранителния продукт. При отварянето на страничната врата на товарното отделение митничарите са натъкнали на огромно количество незаконно пренасяни кашони със знак за взривоопасно съдържания. Пътуващият от България за Румъния бус е изпратен за щателен преглед на мобилния скенер. 270 кашона с пиратки китайско производство изброили митничарите в румънския бус. Всяка от картонените опаковки съдържа по 14 400 пиратки. Общият брой на нелагално пренасяните пиротехнически изделия е 3 888 000. По признанията на шофьора на буса, той заплатил за тях малко повече от 5000 евро. Стоката е без документи за произход, а Й.В. нито имал изискваното по закон разрешително за превозване на опасни материали, нито автомобилът му е обезопасен и оборудван според изискванията за транспорт на подобни взривоопасни вещества.
Случаят е докладван на прокуратурата и предаден на служители от ТЗ „Борба с организираната престъпност”. Бусът с пиротехническите изделия и Й.В. са задържани. Срещу румънският гражданин е образувано дознание по чл. 242 от НК за контрабанда.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети