Кодове жълто, оранжево и червено заради бурния вятър и дъждовете

dennews.bg
28.10.2012
размер на текста:

В две области на страната-Смолян и Кърджали е обявен код червено заради бурния вятър и проливните дъждове. Времето там е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки. В Смолян очакваните валежи сумарно за следващото денонощие ще са до 40-50 л/кв.м, в южните райони на областта до 60-70 л/кв.м. В област Кърджали ще има значителни валежи, като прогнозата за следващите 24 часа е те да стигнат до 40-50 л/кв.м, в южните райони на областта до 60-70 л/кв.м. Ще духа силен южен вятър с пориви до 25 м/сек.
Код оранжев е обявен за областите Благоевград, Пазарджищ, Пловдив и Хасково. И там времето е опасно заради бурния вятър и проливните дъждове. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Единствено в областите Видин и Плевен времето кодът е зелен, в останалите 16 е жълт.
Днес времето над страната ще бъде предимно облачно, на места, главно в Западна и Южна България с превалявания от дъжд. Интензивни и значителни валежи се очакват в Южните Родопи и югозападните райони от страната. През нощта срещу понеделник в почти цялата страна ще вали, като отново в Южните Родопи и югозападните райони валежите ще са най-значителни. Там количесвото на валежа ще превиши 50-60 л/кв.м. Ще духа силен южен вятър с пориви до 25 м/сек, само в западните райони на Дунавската равнина и Тракийската низина вятърът ще е слаб. Максималните температури ще са в широки граници - от 18-20° в местата без вятър и по-значителни валежи до 26-27° в Източна България и северно от планините.
Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното и през деня слабо ще се повиши.
Над планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще духа бурен и ураганен югозападен вятър. Ще има и валежи от дъжд. Максимални температури - на 1200 метра - около 13-15°, на 2000 метра - около 9-10°.
Над Черноморието ще духа силен и бурен южен вятър. Облачността ще е значителна, а по-късно през деня и през нощта срещу понеделник ще има и валежи от дъжд. Максимални температури 22-25°. Температурата на морската вода е 17-19°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети