Велчев поиска имунитета на двама ДПС депутати

DenNews.bg
24.10.2012
размер на текста:

Да бъде снет имунитета на двама депутати от ДПС е поискал главния прокурор Борис Велчев. Заявлението му за започване на наказателно преследване срещу депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер е подадено в парламента на 19 октомври, съобщи в началото на пленарното заседание зам.-председателят на НС Анастас Анастасов.
Миналата седмица Митхат Табаков получи четиригодишна присъда за подкуп в размер на 10 000 лева от управителя на ВиК-Силистра Петко Горбанов. До часове от прокуратурата обаче ще повдигнат още 4 обвинения по две нови дела срещу депутата. Обвинения ще има и срещу Гюнай Сефер. Главният прокурор Борис Велчев вече поиска имунитета на двамата политици, съобщиха от Върховната касационна прокуратура.
По първото от новите дела Митхат Табаков и Гюнай Сефер са разследвани за присвояване на средства в особено големи размери. По второто производство двамата ще бъдат разследвани за тежка документна измама.
По случая се работи от 15-ти април 2009 г., когато е било образувано досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица от Община Дулово. То е било за извършени длъжностни престъпления по време на обществена поръчка за тръби. Става дума за тръг за проектиране и изграждане на градска ВиК мрежа с пречиствателна станция. Проектът е за 18 млн. евро по оперативна програма "Околна среда" на ЕС.
Това е втора присъда за Митхат Табаков. В края на миналата година Софийският градски съд го осъди на 5 години по делото за нарушение на Закона за обществените поръчки за изграждането на нова ВиК система.
Имунитетът на Гюнай Сефер пък беше поискан от Борис Велчев още през 2009 г. заради съвместна сделка с Митхат Табаков. Прокуратурата намери злоупотреби при изграждане на път между село Окорш до главния път Шумен-Силистра от фирми, свързани със Сефер.
Пътят е общо 7 км и 300 м. Бил е черен, трябвало е да се асфалтира чрез обществена поръчка, която се финансира от Министерство на финансите. Два пъти е бил обявяван търг за една и съща отсечка с различни фирми - и двете свързани с Гюнай Сефер. От общо 7300 км реално са построени около километър, твърдеше тогава прокуратурата.
Велчев е поискал и даване на разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу Митхат Табаков по досъдебно производство от 2012 г., пише 24chasa.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети