ВМРО иска разпускането на ОбС-Кърджали с протест

DenNews.bg
22.10.2012
размер на текста:

ВМРО иска всички общински съветници от Кърджали да подадат оставки, а местният парламент да бъде разпуснат. Войводите се събират на протест утре от 11 часа, като реакция на скандалната тържествена сесия в Кърджали, на която бе отхвърлено предложението ген. Васил Делов- национален герой, български офицер, генерал-майор, освободител на Кърджали, да бъде обявен за почетен гражданин. Според войводите решението на ОбС е държавна измяна.
ВМРО изпраща писмо и до областния управител на област Кърджали с искане за упражняване на законовите му правомощия за незабавно разпускане на Общинския съвет в града.
Поведението на общинските съветници от ДПС в Кърджали е държавна измяна, защото на тях им е дадена власт, за да решават проблемите на хората, а не да ги разделят. Всички те са положили клетва пред Българската конституция, в името на Република България.
По тази логика съветниците утре може да поискат да отрекат 3 март като национален празник или да поискат отделяне на област Кърджали от България, се казва в позиция на ВМРО.
„Турската партия ДПС показа своето истинско лице – на антибългарска формация, отричаща освобождението на българските земи в Кърджали и областта и на практика отричаща българския характер на населението в тези краища на Отечеството”, категорична е позицията на ВМРО.
Партията ще поиска и среща с министър-председателя заради вълната от скандални антинационални прояви във всички краища на България – от нашествието на радикалния ислям в циганската махала в Пазарджик, през гаврата с портрети на национални герои, извършена от цигани-изпълнители на турски рап в Крушари, до откровено сепаратистката и антибългарска проява на съветниците от ДПС в Кърджали.

Писмото до премиера и областния управител на Кърджали:


В деня на честването на 100-годишнината от освобождението на град Кърджали - 21 октомври 2012, Общинският съвет в града, на своя тържествена сесия взе безпрецедентно антибългарско решение. Съветниците от ДПС решиха да откажат званието „Почетен гражданин” на българския национален герой, генерал-майор Васил Петров Делов, освободителят на Кърджали.
С този акт политическа партия ДПС недвусмислено отрече освобождението на Кърджали, Родопите и Пиринска Македония, както и българския характер и самосъзнание на населението в тези краища на Отечеството. Намираме, че съветниците от ДПС нарушиха клетвата си, която са положили пред Конституцията в името на Република България и с това извършиха държавна измяна.
Уважаеми г-н министър-председател,
Решението на съветниците от ДПС е позорен акт, който напълно
дискредитира Общинския съвет в Кърджали. Смятаме, че този състав на общинския съвет не може да представлява и защитава интересите на българските граждани в общината, защото очевидно защитава политически позиции на съседна държава, именно Република Турция.
Настояваме, в рамките на законовите Ви правомощия, да разпоредите на областния управител на област Кърджали да спре това позорно решението и да започне процедура по разпускане на този Общински съвет.
Г-н министър-председател,
Бихме желали среща с Вас, за да обсъдим тези и натрупалите се в последните дни антибългарски прояви в различни краища на България.
С уважение: Красимир Каракачанов, председател на ВМРО
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети