Питат ни за АЕЦ „Белене” до три месеца

DenNews.bg
02.10.2012
размер на текста:

Националното допитване за това да се строи или не АЕЦ "Белене" ще се проведе до три месеца, а провеждането на референдума ще струва на бюджета около 40 милиона лева, обяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров, който е и член на комисията по енергетика в Народното събрание.
Валидността на подписката внесена от БСП бе официално обявена на 29 септември, а по закон референдумът се провежда в рамките на три месеца след това.
Според Димитров изключително важно е точно как ще бъде формулиран въпросът в референдума, затова и в момента ГЕРБ са ангажирани с съставянето му.
„Въпросът не бива да бъде подвеждащ и двусмислен”, смята Димитров. С формулирането на въпроса е ангажирана Правната комисия към НС.
Допитването ще ни струва около 40 млн. лева и по тази причина идеята на премиера за референдум по електронен път не е лоша, призна депутатът. За него по този начин разходите ще бъдат по-ниски, а участието - по-масово.
Преброяването от 2011 година наистина показа, че близо 50% от българите се "преброиха" именно по електронен път и това е добра основа, допълни Димитров.
Избори "2 в 1", т.е. референдум по време на парламентарните избори, не могат да бъдат проведени. От една страна има законови срокове, а и от друга не смятаме, че парламентарни избори за бъдещето на страната в следващите 4 години и проект, чийто "живот" е 30-40 години, не могат да бъдат проведени едновременно, смята Димитров.
България не може да си позволи да построи АЕЦ "Белене" - разходите са прекалено големи, смята депутатът.
"Не бива да бъркаме и печалбата с приходите - приходите от "Белене" може да бъдат милиарди, но ако погледнем печалбата на АЕЦ "Козлодуй", тя е в рамките на 50-100 млн. лева на година", каза още Димитров.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети