Талибаните в Пакистан се готвят за атаки срешу медии

dennews.bg
18.10.2012
размер на текста:

Медиите в Пакистан изразиха силна тревога заради възможни атаки от страна на талибани, съобщава БиБиСи.
От Асоциацията на пакистанските вестници (APNS) посочиха, че са получили заплахи от тях заради отразяването на нападението по Малала Юсуфзай.
Атаката стана преди дни, когато 14-годишното момиче се прибираше от училище. Пред автобуса, с който тя се придвижваше, спряха двама въоръжени мъже, които откриха стрелба. Юсуфзай беше тежко ранена, пострадаха и две нейни съученички.
Момичето си навлече гнева на талибаните, след като в личен блог разказваше за страданията и живота по време на режима им в долината Сват, където тя е родена. Юсуфзай ясно изразяваше позицията си срещу талибаните и се бореше за правото на жените да учат. Нещо, срещу което членовете на талибанските движения се противопоставят.
Официален източник съобщава, че в медийната асоциация е полученa заплаха по телефона от лидер на талибаните в Пакистан.
Според пакистанските служби обаждането е било от ръководителя на групировката Техрик-и-Талибан Пакистан. По тяхна информация той е издал специални нареждания за атаки по медии и журналисти в страната. Цел на нападенията на талибаните ще са градове като Лахор, Карачи, Равалпинди, както и столицата Исламабад.
Медиите в Пакистан са единодушни, че чрез заплахите се цели случаят с простреляното момиче да не бъде обект на интерес и насилствено да се задуши гласа на хората.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети