Лудостта на 99-те препятствия, мръсната вода и лесната кражба

Или каква е реалната стойност на по-малко от 10-те милиона лева, които трябват за довършването на пречиствателната станция на Дупница

Десислава Панайотова-Янкова
17.10.2012
размер на текста:

Разруха дебне отвсякъде. Снимки: dennews.bg

Паника. Това е първото, което ще усетите, когато погледнете разрухата в пречиствателната станция за питейни води на Дупница.
Обида. Тя идва после. Когато видите как чертежи, онагледяващи прилежно как дупничани трябваше и можеше вече над 20 г. да пият по-чиста вода, се въргалят в оглозгания от безстопанственост пейзаж.

Портите са изчезнали през лятото (горе) и са заменени от рехава редица гуми. Изрязаната и подготвена за изнасяне ограда (долу).


Примирение. По български то идва бавно, но се застоява най-дълго. При мен дойде със светкавичния спомен на един виц, който съм чула преди години. Сещате се, за лудите, които се явили на състезание, потили се до 99-тото препятствие и уморени се отказали: „Да се връщаме обратно”. И така пак отново тръгнали на мъчителното прескачане на 99-те препятствия, вместо да прескочат последното и да турят край на мъките победоносно.
А защо този виц е актуален?
Защото пречиствателната станция за питейни води е изградена на 98%. Проектът е още от преди 1989 г., финансиран е от държавата, а целта е да се пречиства питейната вода на Дупница и Бобов дол.
Та, ето една история за 99 препятствия.
 

Пречиствателната станция над Самораново е построена и оборудвана на 98% преди демокрацията.
„Обектът беше почти готов, но в този момент държавата отказа да го дофинансира заради кризата през 90-те години. Помня, че тогава проектът вече изглеждаше „тежък” и трябваше да бъде разделен. Пречиствателната се охраняваше”, коментира екскметът Панчо Панайотов.

Около 7-9 милиона лева трябват за довършването на пречиствателната.

Припомня друг бивш кмет – Първан Дангов.
(Много или малко ви се струват, грубо да кажем 10 милиона, за чиста чаша питейна вода?
За вас и мен са много, но за държава, която хвърля милиони за екопътеки и асфалт на вълни, си е направо смешно. Ето ги отново 99-те препятствия-как 10 милиона ще излязат милиарди на данъкоплатците, защото веднъж средствата за строежа са похарчени, втори път имаме пропуснати ползи и трети-кражби и безстопанственост ни връщат пак на кота нула)
„В моя мандат пречиствателната се охраняваше от „Хидрострой”, като избран по договор изпълнител. Заместник-министър Димчо Михайлевски тогава обещаваше, че обектът ще бъде завършен”, добавя Дангов.

Вдясно са вижда каналът, пълен с вода).


По време на управлението на Атанас Янев общината поема охраната за своя сметка, тъй като „Хидсрострой” се оттегля.
„Не можехме да позволим да започнат кражби и макар че обектът е държавен, ние назначихме и плащахме за охраната. Този обект е почти готов и беше глупаво да го оставим на произвола на съдбата. Имах няколко срещи с Михайлевски, но всичко си остана голи приказки, та даже от МРРБ не ни изплатиха парите за охраната, макар че имаше и такова обещание. В момента не знам какво се случва”, обясни и Атанас Янев.
 

Вратата на трафопоста, в който загина младеж, зее отворена (горе). Огромното хале, в което са се пазили кранове и други съоръжения, е опразнено от всичко метално.

С изчезването на пазачите изчезва и последната надежда, че стратегически разположената пречиствателна, почти готова за експлоатация, някога може да осъществи функцията си и да осмисли вложените средства и труд в изграждането й.
Безогледните кражби, които явно няма как да станат без значителна организация и транспорт, започват в края на миналата есен.
Първо започват да изчезват отделни елементи от металните врати и прозорци. После обаче идва голямото рязане.
В огромно хале, приютявало съоръжения и оборудване, са останали няколко кашона с пожълтяла документация и купчина пластмасови части, които не си струват транспортирането до пунктовете за вторични суровини.
Мястото на металните порти е заето от рехава редица автомобилни гуми, които не само не могат да спрат автомобил, но не биха спрели и детския порив за приключения.
А опасностите в сградите са неизброими.
От „изскачащите” изневиделица дупки в пода, до пукнатините по стените, „танцуващи” от вятъра метални късове по тавани и пода, останали като свидетелство за изкъртени съоръжения.
Тъмен коридор на първия етаж пък изненадващо те посреща с дълбок и дълъг канал, т.н. вана за механично пречистване. Човек би се потрошил при самото падане, но на всичко отгоре каналът е пълен с насъбрала се дъждовна вода.
Трафопостът на пречиствателната не само не е обезопасен, но дори вратата му зее отворена. А там през април смъртта си намери младеж от Дупница, ударен от 20 000 волта ток.
По-голямата част от металната ограда липсва, а тази която все още е на мястото си, е изрязана в основите, видимо подготвена да бъде вдигната за последното си пътешествие като скрап.
И в момента главния водопровод за Дупница от водохващането към резервоарите на Дренски рид минава под пречиствателната. Дупница няма друга пречиствателна за питейни води, нито планирана такава. Пречиствателната извършва т.нар. механично очистване, т.е. от пясък, кал, шума и всякакви други нещица, които се появяват в чашата ви при всеки дъжд. Иначе водата за пиене се хлорира, т.е. пречиства се химически от микроорганизми.


Набезите над Самораново не само ни отдалечават все повече от възможността да забравим какво е мръсна вода, но превръщат проекта в глупост-похарчени без краен резултат пари. Макар че имаше само едно препятствие до победоносния финал.


Общината иска действие от МРРБ

 

Заместник-кметът Крум Милев обеща пред dennews.bg, че още утре ще сигнализира с писмо собственика на имота Министерство на регионалното развитие и благоустройството за случващото се с пречиствателната.
„Те трябва да кажат какви мерки да предприемем. Дали да се осигури охрана от тяхна страна, дали от наша страна, дали са готови да ни прехвърлят собствеността, защото общината има задължение да охранява само в случай, че обектът е общински”, обясни Милев.
Той посетил станцията при смъртния случай през пролетта.
„Наистина е много опасно. Не само трафопостът, но и вътре в самите сгради. Аз доколкото знам крановете са изнесени, за да се ползват от ВиК, но наистина в последно време до мен има много сигналите за кражби от обекта”, допълни той.
 

Подобни дупки по пода, могат да те "глътнат" изненадващо.

Зам.-кметът по европроекти Красимир Георгиев пък обясни, че за момента няма мярка, по която общината може да кандидатства за довършване на пречиствателната.
„Финансирането трябва да бъде по линия на Министерство на околната среда и водите, но до 2014 г. се кандидатства само с проекти за пречиствателни станции за отпадни води и канализация. Евентуално в следващия програмен период 2014-2020 г. може да има финансиране и за пречиствателни станции за питейни води. Едва след декември месец ще имаме някаква яснота, защото тогава ще бъде готов доклад за нуждите от инвестиции за водопроводните и канализационни мрежи в страната, който се изготвя от датски и чешки фирми. Основното обаче е, да бъде изготвена оценка за това кое ще бъде по-изгодно- дали тази пречиствателна да се реконструира и довърши или да се изгради нова”, коментира Георгиев.
 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети