Българин: Баумгартнер открадна моя проект за скок от космоса

dennews.bg
17.10.2012
размер на текста:

Единият светкавично се превърна в звезда под слънцето на Ню Мексико, а другият седи в сива дупка във виенския квартал Фаворитен и гледа по телевизията как друг осъществява мечтата на живота му. Така започва статия в австрийския весник “Куриер” за 67-годишния Иван Трифонов, 67-годишен, роден в България, жител на Виена, който твърди, че скокът на Феликс Баумгартнер, е негов проект.

 

"Радвам се на успеха на Баумгартнер. Обаче този проект е мой", заявява категорично Трифонов пред австрийското издание, което е най-четеното в страната.

"С удоволствие бих го обвинил, но нямам нищо черно на бяло, нито пък разполагам с финансовата помощ на "Ред Бул". И затова ми остава само да гледам как Феликс продава моя проект като свой" – казва Иван Трифонов, популярен в средите на пилотите на балони като Иван Андре Трифонов

 

Летенето с балон е голямата мечта на родения в България 67-годишен виенчанин. Той 4 пъти е вписван в Книгата за рекордите на Гинес, пише още "Куриер".

 

Дипломираният инженер уточнява, че той е първият човек прелетял с балон, пълен с горещ въздух, над Средиземно море (1991 г.), първи е летял с балон на Северния (1996) и над Южния полюс (2000). И също така е първият прелетял с балон над Кремъл, Йерусалим и Китайско море.

В средите на маниаците по полети с балон е известен като Ivan - the Terrible (Иван Страшният).

Години наред не е осъществил мечтата си да се издигне с 300-метра висок балон в стратосферата и да скочи от височина 50 000 метра.

Вестник „Куриер” припомня своя публикация от януари 2002 г. за този проект под заглавие "Свободно падане към земята с ултразвукова скорост".

Трифонов бил спрян, защото не е бил в състояние да си осигури костюм, който да не изгори при падането. Нарекъл проекта си "Мисия Уран" и го е разнищвал в подробности с руски космонавти още през 1992 г.

Липсвали му, разбира се, парите от спонсор – около 6,5 млн. евро.

"Три пъти се обръщах към "Ред Бул", последно през май 2002 г., но получавах откази", казва Иван Трифонов.

През 2005 г. той влязъл в контакт с Феликс Баумгартнер. Срещнали се в Залцбург. Инж. Трифонов носел със себе си всички документи по проекта. "Феликс си преписа всичките ми изчисления и адреса ми. Условието беше да ме вземе като консултант".

Обаче не направили писмено споразумение. "Разчитах на честността му. Това беше голяма грешка", съжалява той.

Скоро ще ти се обадя, казал Баумгартнер в края на разговора им. Но не изпълнил обещанието си. В края на годината Иван му изпратил коледна картичка с въпроса кога ще реализират проекта. Австриецът хладно му отвърнал, че няма нужда от него...


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети