Чужденците на Острова вече с по-добро лечение от местните

DenNews.bg
15.10.2012
размер на текста:

Чужденците на Острова получиха безплатен и лесен достъп до джипитата и лечението на спешни случаи, което ги превръща в по-големи галеници на здравната система от самите британци, отбелязват местни медии, цитирани от 24chasa.bg.
Нови правила на здравната каса задължават джипитата да обслужват родените зад граница пациенти. Лекарите трябва да оказват помощ на бежанци, чуждестранни студенти или туристи, дошли за кратко на Острова.
Лекарите не са съгласни с промените, като основният им аргумент е, че така ще бъде улеснен и уазаконен здравният туризъм. Според правилата лекарите вече трябва да регистрират всеки чуждестранен пациент, за да не бъдат обвинени в дискриминация. Става дума само за първична медицинска помощ, информира в. "Дейли телеграф".
Чужденците ще имат право на безплатни прегледи, кръвни изследвания, ваксинации, както и в някои случаи на безплатни лекарства, предписвани от общопрактикуващите лекари. Досега те можеха да връщат чуждестранни пациенти, ако последните нямат документи или адресна регистрация.
Новите правила всъщност ще дадат на чужденците повече права, отколкото имат самите британци, твърди в. "Дейли мейл". Сега джипитата могат да върнат всеки англичанин, който живее на метри извън техния район.
Според вестника безпрепятственият достъп на здравните туристи до британските джипита им отваря врати и за последващо безплатно лечение в местните болници. По закон чужденците нямат право на лечение в английските болници, освен ако не става дума за спешни случаи.
Официалните данни сочат, че сега половината от британците трябва да чакат по 48 часа, за да бъдат приети от личния си лекар.
Според консервативни политици здравни туристи дължат на касата най-малко 40 млн. лири.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети