Антимафиоти разбиха две столични наркогрупи

dennews.bg
13.10.2012
размер на текста:

Столичните антимафиоти разбиха две престъпни групи за разпространение на наркотици.
При първата са ударени дилърите, търгували с амфетамин и марихуана в столичните квартали „Надежда”, „Толстой” и „Свобода”
Специализирана полицейска операция за противодействие на наркоразпространението е проведена на територията на столицата. Реализацията е на служители от отдел „Борба с организираната престъпност“ и сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ на СДВР. В хода й са задържани участници в организирана престъпна група, разпространяваща амфетамин и марихуана в кварталите „Надежда”, „Толстой” и „Свобода”.
В момент на покупко-продажба на наркотични вещества в кв. „Требич“ е задържан продавачът И.Е. /28 г./, криминално проявен. Той пътувал с лек автомобил „Фиат” към срещата си с 25-годишния „клиент“ М.М. При претърсване в автомобила са намерени и иззети около 20 пликчета с бяло прахообразно вещество, 30 пликчета с тревиста маса и таблетки с характерното за екстази лого.
Непосредствено след това в къща на близка улица са задържани П.К. /21 г./, регистриран за извършени кражби, и М.С. /27 г./, регистриран за кражби, хулиганство, престъпления по чл.206 и чл.324 от НК, с ефективни присъди за участие в 2 въоръжени грабежа. При извършените действия по разследването на място са намерени и иззети пликчета с бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия тест на амфетамин, пликчета с тревиста маса, електронни везни, прибори за разфасоване на наркотични вещества и «счетоводни документи» на групата. По-късно на същия адрес е задържан и О.И. /25 г./. В управлявания от него «Форд Ескорт» са открити плик с около 200 г бяло прахообразно вещество,реагирало при полевия тест на амфтамин, записки и множество мобилни телефони.
В жилището му в жк.”Свобода” е задържан дилърът М.П. /20 г./. Намерени и иззети са пликче с бяло прахообразно вещество, записки и мобилни телефони.
По време на среща с цел директна продажба на наркотици в жк.”Надежда» са задържани Х.Б. /22 г./ и клиентът му Т.Д. /18 г./. При задържането Х.Б изхвърлил пликче с тревиста маса, което е иззето. В жилището му са намерени и иззети пакетче с тревиста маса, плочка с остатъци от бяло прахообразно вещество, множество празни пликчета и други вещи. В апартамента е заловен и друг член на групата – К.Ц. /20 г/. При извършения обиск и претърсване на дома му, също в жк.»Надежда», са открити мобилни телефони.
По-късно след осъществена сделка в жк «Свобода» са задържани още двама. Клиентът В.П. /29 г./ признал, че закупил пликче с амфетамин от И.Г. /35 г./. При претърсване на жилището на дилъра са открити две пликчета с кафяво прахообразно вещество, мобилни телефони, пари и други вещи. Той е регистриран за кражба на МПС и по чл.354а от НК
В хода на операцията е задържан и Г.С. /26 г./ с прякор Буцата, регистриран за блудство, изнасилване и кражба, за когото също има данни, че е свързан с дейността на групата.
Материалите по случая са докладвани на Софийска градска прокуратура. Назначени са експертизи за установяване на точните количества и вида на иззетите наркотични вещества. Повдигнати са обвинения на седем участника в организираната престъпна група. На петима мярката за задържане е удължена на 72 часа, двама са с наложена мярка «подписка». Действията по разследването продължават.
При втората акция в близост до площад „Македония” са задържани С.К. /27 г./ и Д.А. /26 г./, с прякор Дудо. Малко преди това те се срещнали с И.К. /22 г./, който действал като дилър. Двамата го „заредили” със стока и той си тръгнал с такси. Минути по-късно таксиметровият автомобил бил спрян от полицейски екипи. При извършеното претърсване у И.К. е намерен найлонов плик със 150 грама марихуана.
В хода на допълнителните процесуално-следствени действия от домовете на задържаните са иззети множество мобилни телефони, около 20 гр кокаин и 8 пакета с оранжево вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин. Експертизи ще изяснят точното количество и вид на иззетите наркотици.
И тримата имат предишни криминалистически регистрации. С.К. – по чл.354 от НК, И.К. – за грабеж и притежаване на наркотици, Д.А. – по чл. 321 ал. 3 и за хулиганство. Според събраната информация до момента, районът, в който е разпространявана дрогата, е централната част на столицата. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети