Буферната зона в Рила влиза в НАТУРА

Решението е още един кръст за "Супер Паничище"

Десислава Панайотова-Янкова
12.10.2012
размер на текста:

Буферната зона на Национален парк „Рила” ще влезе в рамките на международната мрежа за защита на природата НАТУРА 2000. Това решение бе взето на биогеографски семинар, който има функцията на официална процедура за одобряване на зони от НАТУРА.
Предложението, внесено от родни „зелени” неправителствени организации още преди 6 г., бе подкрепено от представители на Ероейската комисия. На семината участваха и представители от Европейския тематичен център (научен съвещателен орган към ЕК), Министерството на околната среда и водите, БАН, научни институции и неправителствени природозащитни организации.
Мотивите на решението са категорични, че е необходимо да се осигури екологична цялост на защитените зони и да се включат в НАТУРА 2000 нископланинските местообитания на кафявата мечка. Според досега действащия план за опазване на вида, значителни части от първокласните местообитания на мечката оставаха извън Национален парк „Рила” и затова мечките не бяха достатъчно защитени в границите на парка. На базата на единното научно мнение, решението на биогеографския семинар е в съответствие с одобрения в България план за действие за опазване на кафявата мечка.
Правителството трябва да се съобрази с решението за утвърждаване на буферната зона на националния парк. Срокът, който ЕК дава за това е една година след семинара.
Утвърждаването на буферната зона на НП „Рила” е пореден кръст за мегаломанския проект Супер Паничище, който предвиждаше изграждането на нови ски съоръжения над курортния град.
„Този проект е неосъществим и заради факта, че повечето съоръжения попадат в националния парк. С утвърждаването на буферната зона, невъзможността за осъществяването на проекта става още по-голяма. Новата промяна обаче не спира изграждането на две-три писти от местно значение и това означава, че община Сапарева баня спокойно може да изпълни намерението си за изграждане на съоръжения в ниската част, които ще са подходящи за деца, местните школи и туристите. Няма да може обаче да бъде изпълнено намерението за мегаломанския проект Супер Паничище”, коментира за dennews.bg Андрей Ковачев, експерт по биоразнообразие в СДП „Балкани”, съпредседател на „Зелените” и участник в семинара.
„От Коалиция за да остане природа в България очакваме правителството да изпълни своите нормативни задължения, които са потвърдени с решението на биогеографския семинар, което ги прави задължителни. За съжаление, наложи се да чакаме шест години преди Рила – буфер да бъде обявена. Настоятелно съветваме правителството да не коригира произволно научните предложения за територии в името на частни бизнес интереси като заменки на гори и изграждане на ски курорти, тъй като подобни опити са обречени на неуспех. Решението Рила-буфер да бъде обявена в нейните нормални, естествени граници е единственото, което удовлетворява обществения интерес“, коментира още Ковачев. Разширяването на Натура 2000 зоните в района на Рила отговаря не само на научните изисквания, но и на обществените очаквания. През 2007 и 2008 г. в подкрепа на Рила около 200 000 граждани се обединиха в петиция, което я превърна в една от природозащитниците каузи, получили най-голям обществен отзвук.
Освен решението за Рила-буфер, на семинара бяха приети всички 31 предложения за допълнителни нови зони или разширения на съществуващи такива.
Създаването на защитена зона около Национален парк „Рила” бе предложено мотивирано от неправителствените организации в края на 2006 г. Тогава под натиска на правителството и различни фирми, предложението не бе прието. Границите на зоната бяха потвърдени и от експертиза на БАН през 2007 г., но това не промени отношението на правителството към нея - тя не бе прогласувана в две поредни заседания на Националния съвет за биологично разнообразие. През 2009 г., правителството отново възложи на БАН нова оценка за необходимостта от зоната. През 2010 г. работна група на БАН и НПО изработи консенсусно научно предложение за границите на новата защитена зона в Рила. Впоследствие обаче, от новото официално предложение на БАН отпадат ключови места, обект на инвеститорски интерес. След тях са примери като заменките на гори на олигарха Христо Ковачки над Говедарци, където е планиран неговият ски-курорт Искровете, т. нар. "царски гори" на Боровец в съседство и всички части на Супер Боровец, курорта Бодрост над Благоевград, ски-курорта над Долна Баня и ски-курорта над Костенец.
На последното заседание на Националният съвет по биологично разнообразие по темата, са разгледани и одобрени 31 нови защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и разширение на съществуващи такива. Но и тогава, въпреки скандалното орязване, за зоните Рила север и Рила юг е гласувано отлагане на разглеждането на документацията. Обявяването на НАТУРА 2000 за защитена зона в средно и нископланинската част на Рила би спряло възможността държавата да търгува с горите си и би наложило ограничение върху сечите и строителството там. За тези 6 години, в тази част на Рила бяха построени десетки хотели, вили, минивецове, писти и лифтове, концентрирани в районите на Боровец, Паничище, Бодрост и Мальовица, припомнят от Коалиция „За да остане природата в България”.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети