Абсолютен рекорд за Сапарева баня – 55 медала за една седмица

Константин Соколов
01.10.2012
размер на текста:

Състезателите по биатлон и ски бягане от Сапарева баня поставиха абсолютен рекорд по спечелени медали, след като в рамките на няколко дни завоюваха невероятните 55 медала. Преди седмица на Държавното лятно първенство по ски бягане в Белмекен сапаревобанци се окичиха с 31 отличия, а сега на летния шампионат по биатлон в Троян отново обраха медалите – 24. Постижение е наистина впечатляващо, след като половината от раздадените отличия заминаха за Сапарева баня!
Състезанието в Троян се проведе в два дни, а сапаревобанци бяха представени от момчетата и момичетата от училищните спортни школи.

Два златни медала спечели юношеският световен шампион по ски бягане Йордан Чучуганов. При момичетата старша възраст злато и сребро грабна Нанси Окоро, а със злато и сребро при момчетата се завърна и Иван Пешков. Със същите отличия се окичиха и Ванеса Емилова и Илияна Джаджарова, като в първия ден Ванеса се качи на най-високата стълбичка, а във втория - двете смениха ролите си.
Изключителен успех постигнаха и най-малките момичета от клуба от Сапарева баня, като тук всички отличия отидоха в ръцете на възпитанички на треньорите Илиян Пенев и Райко Пенев. По един златен и един сребърен медал спечелиха Валентина Димитрова от Овчарци и Елеонора Жишкина. Два бронза пък грабна Десислава Джаджарова. Друг състезател от Овчарци – Асен Груйчев завоюва 2 сребърни медала при момчетата младша възраст, а в същата възрастова група Павел Стоев спечели бронз.

При момчетата старша Николай Виячев се нареди втори, а съотборникът му Никола Стоичков – на трето място. Така с общо 8 златни, 9 сребърни и 7 бронзови медала клубът от Сапарева баня подобри и собствения си рекорд от миналата година, когато на сметката си имаше „само” 17 отличия.


Райко Пенев не скри, че е изключително горд от постиженията на възпитаниците си и от работата на треньора Илиян Пенев. „Това е страхотен успех за нас! Ние на практика спечелихме половината от общия брой медали на състезанието в Троян. За сравнение ще кажа, че състезателите от Самоков, където има и спортно училище, заслужиха едва 3 медала. В ски бягането в Белмекен пък имахме 31 отличия, което говори само за себе си”, заяви Райко Пенев.
Илиян Пенев пък заминава за състезание в Румъния с националния ни отбор по биатлон.


 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети