Ромски барони с обвинения, издавали смъртни присъди на кило

DenNews.bg
05.01.2012
размер на текста:

Тримата ромски барони, които бяха задържани вчера, бяха привлечени като обвиняеми за подготовката на три убийства.
Арестуваните Любомир Илиев – Любо Къдравия от Костинброд и братята от град Левски Георги и Васил Горанови са подготвяли убийствата на прокурора от ВКП Олег Янев и председателя на Върховното ромско мешере Ицо Папата. От обвинението обявиха изненадващо, че атентат е бил готвен и срещу лидера на Евророма Цветелин Кънчев. Плановете за покушенията били правени от юни до края на септември 2011 г. Първоначалната информация беше, че третата мишена е ромският лидер от Своге Шмид Точев.
Според прокуратурата тримата барони са действали в комбина с Кирил Рашков - Цар Киро, когото Пловдивският окръжен съд остави днес в ареста по обвинението за заплаха за убийство.
На Любо Къдравия е повдигнато обвинение и за това, че подбуждал друго лице да убие Христо Върбанов-Ицо Папата срещу сумата от 100 000 евро. Любо Къдравия е в конфликт с Ицо Папата още от 1999 година.
Прокурор Янев пък бил поръчан заради водени от него разследвания на други убийства, в които ромските барони били замесени. Потенциалните жертви на престъплението са свързани и с други наказателни производства за поръчкови убийства.
И тримата задържани са криминално проявени. От домовете им са иззети големи парични суми, златни накити, компютърни конфигурации и фирмени документи.
Любо Къдравия е бил задържан през 2003 година като уличен за повреждане чрез взрив на лично имущество.
Георги Горанов – Чамур е регистриран за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси и осъждан за кражба.
Брат му Васил Горанов - Вачето има регистрации за незаконно притежаване на оръжия и боеприпаси, хулиганство и закана за убийство. Обвиняемите са задържани за 72 часа.
Срещу Кирил Рашков предстои повдигане на аналогично обвинение, което към момента не е направено, защото той е задържан по друго дело, уточниха от прокуратурата. Срещу Цар Киро има повдигнати 2 обвинения за отправени заплахи за убийство срещу Веселин Христев и Иванка Петрова - вуйчото и лелята на убития Ангел от Катуница, информира dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети