Дянков разсърди банките

DenNews.bg
05.01.2012
размер на текста:

Предложението държавата да наложи намаляване на лихвите по кредитите на финансовия министър Симеон Дянков предизвика остра реакция на председателя на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.
Пред БНР банковият шеф коментира идеята на Дянков представителите на търговските банки и БНБ да бъдат поканени на заседание на Тристранния съвет в края на януари, на което да се обсъди възможността за намаляване на лихвите по кредитите.
Дянков обясни, че държавата си е свършила задължението да осигури финансова стабилност и по този начин външният финансов ресурс за българската банкова система е поевтинял с 2-3 пункта. "Сега е време банките да отговорят", каза Дянков.
Хампарцумян обаче гледа на идеята на финансовия министър като на опит за намеса на държавата в работата на банковата система и дори не скри раздразнението си.
"Мисля, че вече всички, които имат малко повече разум в глава, разбраха, че господин Дянков все пак не идва от Северна Корея, а от Америка. Той много добре знае, че нито може административно да управлява лихвите, нито може с тристранната комисия да реши какъвто и да е проблем, свързан с лихви, банки и т.н., защото устройството на държавата е друго. Но, разбира се, като нападне банките, отбива вниманието от себе си или от гафовете, които е направил", каза председателят на банковата асоциация, информира blitz.bg.
"Държавата, включително г-н Дянков, има банка. Министърът на финансите е принципал на Банката за развитие и съвсем спокойно биха могли оттам да започнат с намаляването на лихвите. Но както виждате, не само че не са започнали, но няма и да го направят, защото пазарът не го позволява", завърши Хампарцумян.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети