146 българки извадили силиконовите си импланти

DenNews.bg
31.01.2012
размер на текста:

Световният скандал с дефектните силиконови импланти са вдъхнали разум на 146 българки, които доброволно са се подложили на операция за отстраняването на силикона от гърдите си. Това обяви националният консултант по пластична хирургия доц. д-р Димитър Евстатиев, информира БГНЕС.
"Екстремна опасност няма, но въпреки това имплантите трябва да бъдат премахнати, преди да е настъпил проблем", обясни д-р Евстатиев. Той подчерта, че имплантите трябва да бъдат отстранени, но това е добре да се извърши в планов, а не в спешен порядък.
Специалистите посъветваха жените да не изпадат в паника, но да се подложат на операция. Задължително да се прегледат, за да избегнат допълнителни усложнения. Асоциацията по пластична хирургия в България изрази готовност да прегледа всички жени с такива импланти, без значение дали са оперирани от хирург, членуващ в асоциацията.
От всички прегледани български няма пациентки със спукани гръдни импланти или други руптури.
Други опасни импланти с титаново покритие, в които е имало от техническия и опасен гел на PIP, са били произвеждани в периода от септември 2003 до август 2004 г в Германия, разкри още д-р Евстатиев. Те били продавани под името "TiBREEZE", но не са внасяни в България. Не е известно дали има българки, които са се оперирали в чуждестранни клиники, които поставят този тип силикон.
От Асоциацията настояват още да се забрани на неспециалисти по пластична хирургия да използват гръдни импланти за естетична хирургия. В България такива случаи на неквалифицирани лекари има в цялата страна от София, Пловдив, Варна и Бургас до градовете Пазарджик, Плевен и Габрово. Специалистите препоръчват на жените да посетят поне двама лекари, преди да вземат решение за хирургическа намеса, пише още БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети