Община Кочериново отказва проект по искане на бараковци

DenNews.bg
30.01.2012
размер на текста:

Снимка: Архив

Община Кочериново ще се откаже от реализирането на проект за изграждане на бетонна риза на река Рилска от моста на село Бараково до моста на село Пороминово по искане на бараковци. Бараковци се събраха на общоселско събрание и единодушно се обявиха против изграждането на диги на реката, които биха нарушили както екологичното равновесие, така биха затруднили и достъпа до реката, както от хора, така и от животни.
Освен това проектът предвиждаше изграждане на бетонно дъно на живописната река, което би я превърнало в подобие на градски канал из красивата Рилска долина.
Днес кметът на Кочериново Иван Минков коментира за dennews.bg, че ще се съобрази с мнението на хората.
„Проектът беше спечелен пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството и предвиждаше усвояването на 639 000 лв., плюс над 33 000 лв. съфинансиране от общината. Аз ще се съобразя с желанието на хората, защото преди изборите обещах прозрачност на управлението и защита на интересите на хората. Щом на общоселското събрание са решили, че са против бетонирането на реката ще се съобразя с това и няма да започвам процедури за реализация на проекта. Няма да има финансови санкции за общината”, обясни Минков.
На общотоселското събрание бараковци се обединиха около искането да бъде укрепен брега на реката, там където има нужда.
„За това ще трябва нов проект, тъй като по този няма как да извършим само тази дейност”, обясни още Минков.
На събранието в Бараково се събраха около 50 души, но след него из селото тръгна подписка, която ще бъде прикрепена към взетото решение.
Бетонирането на реката и изготвянето на проекта беше идея на бившия кмет Костадин Катин и дойде като наказателна акция след протестите на бараковци и пороминци, с които те успяха да спрат строежите на два веца на река Рилска.
„Проектът е жесоко престъпление към природата на Рилската долина. Предвиждаше изрязването на дървета, издигането на диги по над 2 метра високи и 3 метра широки, изграждане на бетонно корито... Жестоко! Това не само щеше да загрози невероятната река, но щеше да наруши екологичното равновесие, да пресече достъпа до реката. Радвам се, че имаме разбирателство с новия кмет Иван Минков, което се случва за първи път в историята. Благодарим му и се надявам и занапред да работим заедно открито ”, коментира председателят на сдружение „Защита на Рилската долина” Методи Панайотов.
По същата програма от МРРБ общината е спечелила и проект за саниране на СОУ „Христо Ботев” в Кочериново. Отпуснатите средства за изграждане на ново котле за отопление, саниране на първия и втория етаж, както и поставянето на нова дограма е близо 600 000 лв. Съфинансирането от страна на общината е 130 000 лв. и проектът ще бъде изпълнен, категоричен е Минков.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети